Európska únia pomôže Tatrám

Slovensko konečne dostane dlhoočakávanú pomoc z peňazí EÚ na Vysoké Tatry. Európsky parlament v stredu v Štrasburgu schváli návrh poskytnúť Slovensku sumu 5.667.578 eur z fondu solidarity EÚ.

O pomoc Slovensko požiadalo už v januári, súhlas parlamentu bude posledným krokom v zložitej procedúre schvaľovania návrhu Európskej komisie zo začiatku júna. Ničivá víchrica zasiahla Tatry v novembri minulého roka. Hoci samotnú pomoc ani jej výšku nikto nespochybňoval, pri schvaľovaní sa objavilo viacero procedurálnych problémov a sporov medzi EP a členským štátmi (Radou EÚ).

Slovensko bude môcť poskytnuté peniaze využiť počas jedného roka napríklad na obnovu turistických zariadení, na obnovu lesov a spracovanie biomasy či už na účely energetiky alebo iné vhodné využitie. Schvaľovanie pomoci pre SR bude v stredu len formalitou, rozpočtový výbor už peniaze schválil a parlament sa dohodol s Radou EÚ.

Ďalšími témami septembrového plenárneho zasadnutia EP budú napríklad boj proti terorizmu, bezpečnosť detských liekov, ochrana pracovníkov pred optickou radiáciou, bezpečný internet pre deti. Poslanci si dnes na úvod plenárneho zasadnutia minútou ticha pripomenú obete viacerých augustových tragédií, či už povodní a požiarov v Európe, leteckých nešťastí vo svete či hurikánu Katrina v USA.

TASR

obsah | Slovenská republika