Za sudcu do Luxemburgu zvolili Švábyho

Súdna rada SR v pondelok opäť zvolila ústavného sudcu Daniela Švábyho na sudcovskú funkciu Súdu prvého stupňa v Luxemburgu. Podporilo ho 11 zo 14 členov rady. Na tento post úspešne kandidoval už 16. februára, keď získal osem hlasov. Jeho mandát však uplynie 31. augusta, preto Súdna rada musela pristúpiť k ďalšej voľbe. Tú bude musieť odobriť ešte vláda.

Švábyho protikandidátkou bola nomintantka Združenia sudcov Slovenska Annamária Brunovská-Baaderová, ktorá sa osobne na voľbe nezúčastnila. Získala podporu dvoch členov Súdnej rady SR. Aj ona sa o funkciu uchádzala už vo februárovej voľbe, vtedy získala jeden hlas. Následne vyhlásila, že rada pri voľbe nepostupovala podľa odborných daností kandidátov.

Súd prvého stupňa v Luxemburgu bol zriadený, aby odbremenil druhostupňový Európsky súdny dvor. Zameriava sa na spory týkajúce sa hospodárskej súťaže, antidumpingu a pracovnoprávnych vzťahov na euroúrovni. Vznikol v roku 1989 s cieľom pomôcť Súdnemu dvoru zvládnuť tisícky predkladaných prípadov a zabezpečiť občanom lepšiu právnu ochranu. Zodpovedá za vynášanie rozhodnutí v určitých prípadoch, najmä v žalobách podávaných súkromnými osobami a v prípadoch týkajúcich sa nekalej súťaže medzi firmami.

Súdny dvor tvorí jeden sudca z každého členského štátu, aby boli zastúpené všetky národné právne systémy EÚ. Každý z nich sa vymenúva na obdobie šiestich rokov, po ktorých môže byť znova vymenovaný na jedno alebo dve ďalšie obdobia troch rokov.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika