Sestry Šuvadové očarila Amerika

"Za tie tri týždne, ktoré som strávila prevažne v Los Angeles, som sa stretla s tým najvyšším štádiom spoločenského rozvoja, aký som kedy zažila. Viem, že Amerika má aj svoju odvrátenú tvár, ja som však vďaka svojej sestre spoznala, že Američania, aspoň tí v L.A., sú naozaj spirituálni, duchovne založení, každý sa už odmalička snaží v niečo veriť a podľa toho sa aj správa. Čo dáš, to sa ti vráti, v dobrom i zlom - to je ich filozofia."

Redaktorka TV Markíza Andrea Šuvadová na prvú návštevu USA nezabudne. Vďaka svojej sestre, herečke Silvii Šuvadovej, sa dostala do Hollywoodu. A ten ju, rovnako ako celá Amerika, úplne očaril.

Andreu Šuvadovú prekvapila tolerancia, ktorá bola u ľudí, s ktorými sa stretla, samozrejmosťou. "Tolerancia, jeden z fenoménov obyvateľov Los Angeles, sa prejavila najmä na cestách, kde nie je možné stretnúť nervózneho alebo vystresovaného vodiča. Ak sa chcete dostať do iného pruhu alebo stojíte na križovatke bez semafóra, môžete si byť istý, že vás každý pustí." Pozitívne zážitky si priniesla aj z ulíc. "Pokojne som si mohla položiť tašku na lavičku, ísť si kúpiť hotdog a nebáť sa, že ju ktosi ukradne. Nebolo potrebné obzerať sa so strachom, či vám z polootvorenej kabelky nezmizne peňaženka. O úsmeve a ochote pomôcť ani nehovorím."

Andrea si však ilúzie nerobí: "Toto všetko sa dialo vo štvrtiach ako Santa Monica, Beverly Hills, Westwood, West Hollywood. Nehovorím o okrajových štvrtiach alebo Downtowne." Tam zrejme nie je najlepším nápadom nechať si kabelku na lavičke.

Najčokoládovejšie čokoládové koláče

"Čas v Kalifornii beží neuveriteľne rýchlo aj z toho dôvodu, že presuny z miesta na miesto sú veľmi zdĺhavé. Ja som mala veľké šťastie, že som mala v L.A. niekoho, kto to tam už relatívne dobre pozná. Vďaka tomu sme aj za také príliš krátke obdobie stihli navštíviť veľa miest a zaujímavých ľudí. Najviac na mňa zapôsobili fantastické reštaurácie s jedlami chutí a vôní, ktoré som doteraz nepoznala. Napríklad zeleninové šaláty boli také pestré, že by som mohla jesť len šaláty a nezunovali by sa mi." Redaktorku, ktorá si svoj život bez sladkostí nevie predstaviť, však najviac potešili dezerty: "Najčokoládovejšie čokoládové koláče, suflé, ovocné torty a originálny american pie." Vyskúšala aj ryby, ktorým dovtedy veľmi neholdovala. "Jedlá z rýb ma nikdy veľmi neoslovovali, v Los Angeles som sa však naučila jesť sašimi - jedlo pripravované z najlepších druhov surových rýb s wasabi, čo je tzv. japonský chren, a so zázvorom." Na Slovensku sa nám môže o takýchto dobrotách zatiaľ iba snívať.

Ako Julia Roberts

"Dni sme začínali tým, že sme so Silviou každé ráno, väčšinou v Santa Monice, navštívili nejakú z kaviarničiek siete Coffe Been alebo Starbucs a povzbudené kávou so sójovým mliekom sme si mohli začať užívať losangelský život. Presne tak, ako Julia Roberts," s úsmevom spomína Andrea. Keďže sa jej sestra Silvia usilovne snaží preraziť vo svete filmu, nebol ich pobyt iba o zábave a posedávaní v kaviarňach. "Silvia mala takmer každý druhý deň nejaký casting, na ktorý som prirodzene išla s ňou. Na castingoch bolo množstvo krásnych dievčat, ktoré bežne v uliciach L.A. nevidíte. Možno to bude znieť príliš subjektívne, keďže som jej sestra, ale Silvia mala oproti ostatným akúsi silnú vnútornú charizmu. Nie nadarmo sa z každého, ale skutočne z každého castingu dostane do toho najužšieho výberu a potom je už iba otázkou šťastia a názoru klienta, či sa rozhodnú práve pre ňu," hovorí herečkina sestra. "Je talentovaná, silná a odvážna, nehovoriac o tom, že je krásna, inteligentná a obľúbená, preto niet pochýb, že jej raz americký filmový priemysel padne k nohám. Cieľ, ktorý si vytýčila, je síce ťažký, ale cesta, po ktorej sa rozhodla kráčať, je, dovolím si tvrdiť, veľmi dobrá," dodáva Andrea.

Podľa posledných informácií sa zdá, že je Silvia naozaj na najlepšej ceste za slávou: nedávno robila video so spevákom Rodom Stewartom a pripravuje sa aj na hlavnú úlohu vo filme, ktorý by sa mal začať nakrúcať vo februári.

Atmosféra Las Vegas

Silvia Šuvadová si okolo seba vytvorila okruh viacerých priateľov, ktorých počas svojho pobytu spoznala aj Andrea. "Silvia je nielen medzi americkými Slovákmi, ale aj medzi Američanmi obľúbená a každý deň jej volali ľudia, ktorí chceli spoznať jej sestru. Zoznámila som sa so Silviiným agentom, spoznala som jej priateľov z rôznych oblastí, samozrejme, aj z oblasti televízie a filmu. Veľmi na mňa zapôsobil manžel Priscily Preslyovej, producent a scenárista Marco Gallibardi, ktorý pracoval napríklad na seriáli Dallas . Môj priateľ mal zase možnosť malú chvíľu pobudnúť s Larrym Flintom." Okrem slávnych Američanov moderátorka navštívila aj známe turistické atrakcie:

"Okrem úžasných atrakcií v L.A., ako napríklad Universal Studio, losangelské divadielka, reštaurácie, puby či pikniky v Malibu, nezabudnem na Las Vegas. Toto fantastické, aj keď trochu gýčové mesto dokázalo absolútne naplniť moju fantáziu. Nikdy som neholdovala automatom alebo ruletám, ale tá atmosféra, neuveriteľne svieži vzduch a príchuť vyhratých dolárov ma tak pohltili, že som ledva stihla navštíviť najznámejšiu iluzionistickú šou na svete Siegfried&Roy . Náhodou sme dostali lístky do prvého radu, obaja šarmantní iluzionisti nám podali ruky, ich šou bola skvelá, nepochopiteľná a neuveriteľná zároveň," nadchýna sa Andrea. "Preto mi je veľmi ľúto, čo sa Royovi stalo," dodáva. Tohto slávneho iluzionistu pred časom napadol na spomínanej šou jeden z jeho tigrov.

Zabudla na svadbu

V Amerike je možné naozaj všetko. Presvedčila sa o tom aj Andrea. "Hoci som nebola v Taliansku, ale v USA, bola som vlastne v Benátkach, pretože hotel, v ktorom sme bývali, bol postavený ako kópia tohto mesta vrátane kanálov s gondolami a talianskym interiérom. Las Vegas však zahŕňa v podobe hotelových komplexov aj také mestá a krajiny ako New York, Paríž, Rio či Egypt. Nádherne bolo aj na najvyššej veži v Las Vegas - Stratosfere, odkiaľ je na mesto najkrajší pohľad a zasahuje až do diaľky nevadskej púšte."

Las Vegas je známe nielen vďaka kasínam, ale aj ako mesto svadieb. Keďže Andrea cestovala do Ameriky so svojím dlhoročným priateľom, rozmýšľali aj nad tým, že by si práve na tomto mieste povedali "áno". Nepodarilo sa. "Až na ceste z Nevady na pumpe v najhorúcejšom kalifornskom mestečku Bakers sme s priateľom prišli na to, že sme sa v Las Vegas zabudli vziať," so smiechom prezrádza Andrea. Možno sa im to podarí nabudúce...

Každý odkázaný sám na seba

Napriek pozitívnym fenoménom Los Angeles, ktoré si Andrea všimla (bezpečnosť, tolerancia, úsmev na tvárach ľudí, ich ochota a emočná inteligencia), neuniklo jej, že za život v tomto meste musia ľudia veľmi draho platiť. "Okrem benzínu, oblečenia a kozmetiky je tam všetko drahé. Avšak za cenu, ktorú zaplatíte, dostanete adekvátnu kvalitu s kvalitnými službami. Akákoľvek predavačka v drogérii je na sto percent informovaná o zložení a účinkoch výrobkov a je ochotná aj dve hodiny hľadať tú správnu farbu podkladového krému pre vašu pleť. A pritom nemusíte byť nóbl zákazníčka," vysvetľuje Andrea. Ako turistke sa jej život v meste snov páčil, uvedomuje si však, že jeho obyvatelia to nemajú vždy jednoduché. "Život v L.A. nie je taký úžasný a pestrofarebný pre všetkých. V rozhovoroch s americkými Slovákmi sme sa dozvedeli aj to, že je každý odkázaný sám na seba. Aj tu platí: ako sa môžeš z jedného dňa na druhý stať hviezdou, rovnako sa môžeš z jedného dňa na druhý ocitnúť na ulici."

ĽUBOMÍRA ČIMBOROVÁ

obsah | Slovenská republika