STV má odvčera jedného štatutára Ľ. Košúta, Záhradník odstúpil

Slovenská televízia má odvčera jedného štatutárneho zástupcu, Ľubora Košúta. Ako povedal Branislav Zahradník, v pondelok oznámil druhému štatutárnemu zástupcovi STV Ľuborovi Košútovi, riaditeľovi obchodu a reklamy v STV a Rade STV, že sa ku včerajšiemu dňu vzdáva svojej funkcie štatutárneho zástupcu STV.

Urobil tak na základe tzv. Jarjabkovej novely zákona o STV, ktorá sa stane účinnou v stredu. Okrem iného upravuje pôsobenie štatutárneho zástupcu v čase, keď nie je zvolený generálny riaditeľ STV a hovorí o tom, že STV má mať jedného štatutára, upozornil Zahradník. Ak predchádzajúci riaditeľ určil dvoch štatutárnych zástupcov, Rada STV má podľa novely z nich vybrať jedného dočasného štatutára. "Rozhodol som sa rezignovať, aby som pre STV nespôsobil určitú neistotu z hľadiska jej konania navonok," doplnil Zahradník.

Rada STV by podľa Zahradníka mala na svojom najbližšom rokovaní naplánovanom na 21. novembra potvrdiť Ľubora Košúta vo funkcii dočasného štatutárneho zástupcu generálneho riaditeľa STV. Potvrdil to predseda Rady STV Miroslav Kollár. Ak by Zahradník na svoju funkciu nerezignoval, museli by členovia rady vyberať medzi ním a Košútom, konštatoval Kollár. Zahradník ostáva vo funkcii výkonného riaditeľa STV, pod ktorého patrí riadenie všetkých procesov v STV. Táto funkcia bola v STV spravidla súčasťou právomocí štatutárneho zástupcu.

Zahradník odmieta spájať svoju rezignáciu na post štatutárneho zástupcu s jeho možnou účasťou v druhej voľbe šéfa verejnoprávnej televízie. "Kandidovať na generálneho riaditeľa STV by som mohol aj ako štatutárny zástupca," uviedol, pričom svoju kandidatúru nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

SITA

obsah | Slovenská republika