Správy STV: Menia sa tváre, nie obsah

Slovenská televízia investuje do zvýšenia sledovanosti svojho spravodajstva ďalšie milióny. V priebehu dvoch rokov sa už tretíkrát menia moderátori hlavných správ, rovnako aj štúdio. Ani jedna z doterajších zmien nesplnila očakávania. Analytici upozorňujú, že ani pripravované úpravy na zvýšenie príťažlivosti "výkladnej skrine" STV zďaleka nestačia.

Už odzajtra budú hlavné správy opäť moderovať dvojice, pri čítaní sa začnú striedať Jarmila Hargašová-Lajčáková a Ľubomír Bajaník s Janou Majeskou a Ivanom Jandom. Moderátorské dvojice prvýkrát v STV zrušili ešte v roku 1999 za ústredného riaditeľa Milana Materáka. "Stalo sa tak po veľkých personálnych zmenách viac-menej z núdze, ale už po štyroch mesiacoch sme sa vrátili k dvojiciam," pripomína Peter Turčík, vtedajší šéf spravodajstva. Za Richarda Rybníčka to trvalo takmer dva roky.

Mediálny analytik Andrej Školkay víta návrat STV k dvojiciam moderátorov, zároveň však upozorňuje: "Verejnoprávnu televíziu majú v hlavných správach stelesňovať skúsení i vzdelaní ľudia, ako je to v okolitom svete, a nie modelky alebo moderátori, ktorí sa stále usmievajú, akoby práve vyhrali v lotérii." Vedenie STV sa rozhodlo vrátiť na obrazovky v najsledovanejšom čase J. Majeskú. Pritom len pred rokom ju poslalo do podradnej relácie ako "opozeranú tvar".

Aj moderátori STV už budú pri uvádzaní správ opäť sedieť a nie chodiť sem a tam. Toto opatrenie si vynútilo ďalšie náklady, len kúpa nového stola vyšla na 400-tisíc korún. Analytici však pripomínajú oveľa väčšiu, 61-miliónovú, investíciu, ktorú pohltil nákup virtuálneho štúdia a ďalších s tým spojených technológií v rámci "nového začiatku". Člen televíznej rady Peter Malec nespochybňuje zmysel virtuálneho štúdia, súčasne však tvrdí: "Výsledok na obrazovke je zatiaľ sporný." Podľa Maleca nestačí nakúpiť nové technológie, hlavný problém je v ľuďoch, ktorí ich využívajú.

Ešte ďalej ide iný člen Rady STV Bohumír Bobocký, ktorý nevidí v krokoch manažmentu žiadnu koncepciu ani systém. "Skutočná zmena môže nastať až vtedy, keď sa veci ujme tím profesionálov vedených šéfredaktorom spravodajstva, ktorému však nesmie do toho stále hovoriť generálny riaditeľ," zdôrazňuje Bobocký.

Aj podľa analytičky Ľudmily Benkovičovej z Odboru mediálneho výskumu SRo svedčí častá výmena šéfredaktorov spravodajstva, moderátorov a rekvizít v štúdiu skôr o bezradnosti či neistote vrcholového vedenia STV než o koncepčnosti. "Trpí tým najmä divák, ktorý od spravodajstva verejnoprávnej televízie očakáva predovšetkým objektívnu, vyváženú informáciu o aktuálnych, spoločensky závažných udalostiach," dodáva Benkovičová.

Nespokojnosť so stavom svojho spravodajstva viackrát vyjadrilo aj vedenie STV. Kritizovalo však predovšetkým jeho nízku sledovanosť. "Chceme, aby v jeseni vzrástla na 12 až 15 percent," povedal Branislav Zahradník po nedávnej výmene ďalšieho, v poradí už štvrtého, šéfa spravodajstva od "nového začiatku". Medzitým prvému verejnoprávnemu kanálu klesal v septembri nielen rating, ale aj podiel na trhu televíznych staníc. V niektorých dňoch ho už jasne predbieha televízia Joj. Podľa analytikov je to dôsledok nesprávne zvolenej stratégie pri štarte "novej" Jednotky, keď sa rozhodlo, že bude súťažiť s komerčnými televíziami ich zbraňami. Preto dodnes nemá vlastnú tvár.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika