O štúdium slovenčiny je rekordný záujem

Rekordných 190 záujemcov z 32 krajín sveta sa bude od 7. do 27. augusta v Bratislave učiť po slovensky a spoznávať našu krajinu v rámci letnej školy slovenského jazyka Studia Academica Slovaca (SAS).

Na tri týždne zasadnú do lavíc študenti, manažéri, diplomati, podnikatelia, euroúradníci a učitelia, medzi nimi 108 žien a 80 mužov. Najviac - vyše 20, ich príde z Nemecka a Francúzska, až deväť pricestuje z Číny, prvýkrát sa prihlásil študent z Litvy. Väčšina študentov má od 20 do 30 rokov, medzi výnimky patrí 62-ročný Francúz Patrice i najmladší 18-ročný Marco zo Španielska.

"V prvom rade chceme orientovať náš program na prezentáciu súčasného Slovenska. K tomu nás podnietilo 15 rokov zmien, ako sa Slovensko emancipovalo a stalo partnerom ostatných európskych krajín," povedala na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka školy Jana Pekarovičová. Tieto prednášky budú môcť navštevovať pokročilí študenti, ale napríklad aj slovenčinári zo zahraničných fakúlt, ktorí sa do letnej školy stále vracajú.

Úplní nováčikovia by sa mali naučiť po slovensky povedať niečo o sebe, svoje práci, škole či krajine. Na hodinách slovenčiny býva až 98 percentná účasť, podľa Pekarovičovej tak každý môže podľa zvládnuť až 80 hodín priamej výučby. Študentom cez víkend spestrí program vlastivedná exkurzia po slovenských múzeách, kaštieľoch a jaskyniach, zastavia sa napríklad na Bojnickom zámku, v Banskej Štiavnici a Tatrách. Spoznajú aj centrum Bratislavy.

Večer si môžu oddýchnuť na premietaní filmov, koncertoch, svoje umenie im predvedie aj skupina historického šermu. Na workshope môžu čosi pochytiť aj zo slovenských populárnych i ľudových piesní, či tancov. Všetko sa odohráva v priestoroch Inštitútu pre verejnú správu v Dúbravke, otvorenie však bude v pondelok v aule Univerzity Komenského.

Na záver 49. ročníka letnej školy SAS dostanú nielen vysvedčenie, ale tentoraz aj presný výkaz o štúdiu s kreditmi, ktoré im môžu uznať na zahraničných školách.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika