Štrajk Slovákov neohromil

Tísice ľudí na Slovensku v piatok ráno od 8.00 h do 9.00 h zastavili prácu. Malo to byť znamenie nesúhlasu s ťažkou sociálnou situáciou. Napriek tomu mnohí ľudia ani nepocítili, že sa nejaký štrajk koná. Vlakové stanice v Bratislave a Košiciach pracovali normálne, meškanie malo len niekoľko vlakov. Autobusová doprava sa k štrajku prakticky nepripojila. Časť odborárov sa k štrajku pripojila iba symbolicky, transparentmi, stužkami na klope. Odborári tvrdia, že účasť ovplyvnil aj nátlak zamestnávateľov.

Na bratislavskej železničnej stanici bol ráno menší ruch ako obvykle. Ľudia, ktorí už z médií vedeli o konaní štrajku, sa snažili prísť do Bratislavy pred ôsmou alebo svoju cestu odkladali a šli až po deviatej hodine. Železničiari však prácu nezastavili. Samotná bratislavská stanica sa do štrajku nezapojila, vlaky odchádzali bez problémov, ale niektoré prichádzajúce vlaky mali meškanie. Do štrajku sa totiž zapojili stanice na trati Kúty, Leopoldov, Žilina, Zvolen. Prímestská doprava a mestská hromadná doprava v Bratislave jazdili bez problémov. Na košickej vlakovej stanici ráno o ôsmej všetko fungovalo normálne, vlaky jazdili. Odborári síce o štrajku vedeli, ale boli zmätení, pretože nikto nevydal pokyn, aby štrajkovať začali.

Železničnou stanicou v Banskej Bystrici v čase výstražného štrajku prešiel iba medzinárodný rýchlik zo Zvolena do Prahy. Osobné i nákladné vlaky medzi 8.00 a 9.00 h stáli tam, kde ich začiatok štrajku zastihol. V Nitre nevypravili dva vlaky, ktoré mali ísť do deviatej hodiny, zo stanice odišli až po skončení štrajku.

Vysoké školy štrajkovali

Školskí odborári odhadujú, že do štrajku sa zapojilo asi 60 percent škôl a školských zariadení. Na niektorých školách sa nezačalo učiť a žiaci mohli zostať dlhšie doma. V škôlkach prerušili svoj tradičný program a počas hodiny štrajku zabezpčovali iba dozor. Do výstražného štrajku odborárov sa zapojili aj najväčšie slovenské univerzity. Na vysokých školách sa v čase od 8.00 do 9.00 h nekonajú prednášky ani semináre, posúvajú sa o hodinu štátnice. Vysokoškolskí pedagógovia buď diskutovali so študentmi o postoji vlády k financovaniu školstva, alebo sa na protest združovali pred budovami škôl či v átriách.

Situácia v budove Univerzity Komenského v Bratislave však bola pokojná. Vrátnici, ktorý inokedy vedia o každom pohybe v škole, tentoraz o štrajku ani len netušili. "Niečo som počul v rádiu, ale u nás sa nič nedeje," ubezpečoval službukonajúci vrátnik. Prísediaci údržbár mu pritakával: "Pozrite, veď tu nikto nie je." Ospalú atmosféru piatkového rána narúšal iba pravidelný buchot inštalatérov, ktorí opravovali radiátory.

Aktívnejší boli zamestnanci Prírodovedeckej fakulty UK, ktorí v čase od 8.00 do 9.00 h vyšli pred budovu školy, okoloidúcim študentom vysvetľovali dôvody štrajku a rozdali asi 500 plagátikov. "Reakcie boli rôzne od prejavov solidarity až po odmietnutie," zhodnotila priebeh protestnej akcie predsedníčka fakultného výboru odborového zväzu Lídia Turanová.

Na Filozofickej fakulte UK o štrajku informovali plagátiky prilepené na vstupných dverách. Odborári UK prostredníctvom nich deklarovali podporu celoštátnemu výstražnému štrajku a vysvetľovali dôvody. Rovnaký plagátik, ktorý odporúčal členom odborov i zamestnancom univerzity prerušiť prácu a diskutovať s kolegami a študentmi o požiadavkách štrajku a problémoch slovenského vysokého školstva, sa objavil aj na internetových stránkach UK.Autobusári chceli, ale sa báli, tvrdia odbory Podľa doterajších súhrnných informácií odborov z verejnej autobusovej dopravy sa na ostro do generálneho hodinového štrajku pripojili iba vodiči z jediného podniku, a to SAD Poprad.

Je možné, že sa pripojili vodiči aj v iných podnikoch, ale odbory to zatiaľ nemajú potvrdené. Pôvodne bol totiž záujem vstúpiť na ostro do štrajku medzi vodičmi oveľa vyšší, ale ako hovorí predseda Nezávislého odborového zväzu verejnej cestnej dopravy Marián Grac, zastrašovanie zo strany zamestnávateľov zohralo svoje.

"Zo 17 podnikov SAD na Slovensku vieme asi až o desiatich, kde sa vodičom reálne vyhrážali. Upozorňovali ich, že sa dostanú na listinu a budú prepustení medzi prvými. Upierajú nám ústavné právo na štrajk," dodáva Grac.,P>

Strojári boli najradikálnejší

Predstavitelia OZ KOVO potvrdzujú, že z priemyselnej oblasti sa do ostrého hodinového štrajku zapojili v najväčšom rozsahu strojári. Výroba bola prerušená v približne 260 podnikoch a štrajkovať má asi 70 000 zamestnancov.

Z najväčších slovenských podnikov mali dnes počas štrajku prácu zastaviť iba zamestnanci v bratislavskom Volkswagene, aj to iba na štvrťhodinu. Zamestnanci všetkých ostatných veľkých firiem, vrátane Slovnaftu, košických U.S. Steel i VSŽ, či veľkých chemických spoločností mali podľa plánov snahám odborárov vyjadriť iba morálnu podporu vyvesením transparentov či nosením visačiek na odevoch. Len touto formou sa mali pripojiť k štrajku aj výrobní pracovníci najväčších energetických firiem, teda Slovenských elektrární a Západoslovenskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej energetiky. Prácu mali v týchto firmách prerušiť iba zamestnanci z údržby či administratívy. Prerušenie dodávok elektriny bolo vylúčené. Zamestnanci SPP dokonca nemali byť ani špeciálne označení.

V mnohých podnikoch, hlavne chemických či v žiarskej hlinikárni ZSNP, sa výroba vôbec nemôže prerušiť, pretože ich prevádzky by sa natrvalo poškodili. V stavebníctve sa podľa informácii OZ Stavbár malo k štrajku pripojiť priamym prerušením práce asi 8000 pracovníkov, čo z celkového stavu zamestnancov v tomto sektore predstavuje ani nie 5 percent.

Saktor: Stávka bola úspešná

Odborársky predák Ivan Saktor označil výstražný štrajk za veľmi úspešný. "Budeme čakať, ako na tento občiansky signál vláda zareaguje. Ak nie, prijmeme na sneme, ktorý sa uskutoční 7. októbra, ďalšie opatrenia," povedal Saktor. Podľa viceprezidenta odborárskej centrály Eugena Škultétyho nebol účel štrajku spôsobiť . Mal upozorniť vládu na zhoršujúcu sa sociálnu situáciu obyvateľov Slovenska. Štyri odborárske požiadavky sa sústredili na zvýšenie minimálnej mzdy v horizonte troch rokov na úroveň 60% priemernej mzdy, na zachovanie a valorizáciu tarifného odmeňovania zamestnancov vo verejnom sektore, na zmiernenie sociálnych dopadov na občanov pri zavádzaní daňovej reformy a na stanovenie minimálneho dôchodku vo výške aktuálnej minimálnej mzdy.

Desiatka mladých protestovala proti štrajku

Proti výstražnému štrajku odborárov pred budovou centrály KOZ v Bratislave protestovala Občianskodemokratická mládež v spolupráci s Kresťanskodemokratickou mládežou Slovenska.

Skupina desiatich mladých mužov držala v rukách nápisy so slovami: Silný odborár = chudobný občan, Dôstojná životná úroveň pána Saktora, Želáme 119. strane KOZ mnoho zdaru, či Chceme peniaze - nie prácu.

(pi), PRAVDA

obsah | Slovenská republika