Spomienka na M. R. Štefánika

Generál Milan Rastislav Štefánik tak ako pred 83 rokmi zjednocoval Slovákov, zjednocuje ich aj dnes. Ako na pietnej spomienke pred približne 600 prítomnými povedal premiér Mikuláš Dzurinda, Štefánik bol vlastencom, ale nie nacionalistom. Jeho odkaz je i pre dnešnú dobu jasný - mali by sme byť súčasťou demokratického sveta a zároveň byť medzi sebou navzájom znášanliví.

Podľa premiéra Štefánik nám môže byť vzorom v príčinlivosti, vzdelaní a rozhľadení. "Štefánik bol akoby našim prvým veľvyslancom v Európe," konštatoval predseda vlády. Dzurinda v príhovore zdôraznil, že národ potrebuje osobnosti, ktoré si vedia získať úctu nielen doma ale aj v zahraničí. Štefánik sa podľa neho riadil troma princípmi, ktoré sú i dnes potrebné. Boli to práca, láska a poctivosť.

Generál Štefánik tragicky zahynul ako 39-ročný v roku 1919. Na pietnej spomienke sa okrem premiéra zúčastnil minister vnútra Ivan Šimko, minister zahraničných vecí Eduard Kukan, minister obrany Jozef Stank ako aj viacerí poslanci a predstavitelia politických strán. Na spomienke boli tiež prítomní veľvyslanci Českej republiky a Francúzska, armádni pridelenci ambasád, predstavitelia katolíckej i evanjelickej cirkvi.

Prezident a predseda parlamentu chýbali

Prezident Rudolf Schuster najprv svoju účasť na slávnosti prisľúbil, neskôr ju však zrušil a účastníkom stretnutia neposlal ani pozdravný list po pracovníkovi svojej kancelárie. Na Bradle chýbal aj predseda parlamentu Jozef Migaš. Pamiatke generála Štefánika pri príležitosti dnešného 83. výročia jeho úmrtia tak vzdali hold iba predseda vlády Mikuláš Dzurinda, traja ministri a niekoľko poslancov. Dzurinda pre TASR uviedol, že by urobil obrovskú chybu, keby sa na Bradle pustil do kritiky neprítomných ústavných činiteľov. "Nepochybujem, že by radi prišli, keby mali čas. Nepoznám program pána prezidenta a predseda parlamentu je tuším na zahraničnej pracovnej návšteve, pretože mi telefonoval z Malty. Ale nebudem to komentovať," uviedol Dzurinda.

Poslanec parlamentu Peter Weiss, ktorý prišiel na Bradlo s kyticou, odmietol neúčasť Schustera a Migaša komentovať. "Mňa skôr mrzí, že tu Národná rada SR ako inštitúcia nemala oficiálne zastúpenie. Je tu celkove málo poslancov, tuším sme tu dvaja alebo traja. Ani neviem, či tu položili oficiálny veniec Národnej rady," povedal Weiss. Podľa predsedu ANO Pavla Ruska vlani na Bradlo neprišiel ani jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov. "Rozmýšľal som prečo a zistil som, že do volieb bolo vtedy ešte ďaleko. Je to ich rozhodnutie, ich kroky, ich zodpovednosť," vyjadril sa Pavol Rusko.

Schyľovalo sa k potýčke

Mikuláš Dzurinda sa pri odchode z mohyly pristavil pri občanoch na kus reči. Väčšina z nich mu však nebola naklonená a jeho prítomnosť ich rozdráždila. Ľudia sa okolo Dzurindu zhrčili tak, že sa nedalo hýbať a piati chrankári museli byť v strehu. Vlnu pobúrenia vyvolal Dzurinda, keď jednej žene povedal: "Máte viac na hodinu, ako mám ja." Viacerých rozhnevalo, že poňal pietnu spomienku aj ako príležitosť na predvolebnú propagáciu a rozdával svoje podpísané fotografie.

Predseda vlády dopoludnia navštívil Mestský úrad v Brezovej pod Bradlom. Pred úradom sa naňho chystala skupina piatich babiek-demokratiek, napokon sa však nedokázali dohodnúť, či ho majú vypískať, alebo nie.

Markiza.sk

obsah | Slovenská republika