Prokuratúra začne stíhať nepotrestané zločiny ŠtB

Tajná služba musí vydať archívy ŠtB do správy Ústavu pamäti národa. SIS ich držala neoprávnene uzavreté desať rokov.

Ústav spolu s vyšetrovateľmi a prokuratúrou budú po preskúmaní týchto dokumentov stíhať páchateľov nepotrestaných trestných činov bývalej ŠtB. Šéf ústavu Ján Langoš sa neobáva politického tlaku, aby niektoré eštebácké dokumenty zostali utajené.

"Na mňa žiadny tlak vyvíjať nemôžu. Ja s tým mám skúsenosti už 13 rokov," povedal Langoš. Naopak, generálny prokurátor Milan Hanzel predpokladá, že práca na prípadoch, ktoré v archívoch ŠtB odhalí ústav, nebude bez problémov. "Ak zo spisov niečo zverejníme, môže sa stať, že trafená hus zagága a budú sa podávať žaloby," povedal. Prokuratúra sa bude zaoberať aj manipuláciou so spismi v tajnej službe, ku ktorej podľa Langoša dochádzalo.

Premlčacie lehoty trestných činov bývalého režimu bude prokurátor posudzovať individuálne a nie sú vylúčené aj súdne procesy na ochranu osobnosti.

Na otázku, či sa občania rozhodnutia súdu dočkajú, Langoš uviedol, že bude treba vyvinúť taký verejný tlak, že si sudcovia netrúfnu naťahovať vážne kauzy. "Tak ako anonymné spory o majetok na východe Slovenska," povedal Langoš.

VANDA VAVROVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika