Gáborík zlomil Rusov

Po prvý raz v ére samostatnosti slovenskí hokejisti otváracie stretnutie olympijského turnaja vyhrali. V Lillehammeri 1994 začali remízou so Švédskom (4:4), o štyri roky neskôr v Nagane s Rakúskom (2:2), aby naposledy v Salt Lake City prehrali s Nemeckom (0:3).

V turínskej hale Espozicioni však výber Františka Hossu plný hviezd z NHL predvádzal výborný hokej a zaslúžene zvíťazil nad Ruskom 5:3, hoci väčšinu stretnutia prehrával. Rusi vykorčuľovali na ľad so sedemnástimi posilami z NHL, ale ani to im nepomohlo. Dva góly Mariána Gáboríka v závere zlomili ich odpor.

"Nádherný úvod. Lepšie sme začať ani nemohli. Vyhrali sme a navyše nad Rusmi," tešil sa nový kapitán slovenského tímu Pavol Demitra. "Dobre zachytal Budaj, dôležité góly strelil v samom závere Majo Gáborík. Myslím si, že tento tím má veľkú silu. Už aj preto, že sa k osvedčenej partii dokázali pridať i mladí, čo ma veľmi teší," pokračoval útočník Los Angeles Kings, autor nášho prvého gólu.

Ruský kapitán Alexej Kovaľov odchádzal z ľadu sklamaný. "Prehra je prehra, mám sa radovať? Myslím si, že rozhodli presilovky. Ak by sme toľko nesedeli na trestnej lavici a hrali piati proti piatim, bol by to iný hokej. To by nám viac sedelo. No nevzdávame sa, turnaj sa len začína," vysvetľoval hokejista Montrealu Canadiens.

(rh), SME

obsah | Slovenská republika