Úlohy pre Slovensko: korupcia, Rómovia a čerpanie fondov

Spoločný parlamentný výbor EÚ a SR vyzval Slovensko, aby posilnilo boj proti korupcii, urýchlilo prípravu na čerpanie peňazí z fondov únie a prijalo rozhodné kroky na zlepšenie situácie rómskej menšiny. Poslanci Európskeho parlamentu a Národnej rady SR schválili na záver dvojdňového rokovania v Bruseli závery a odporúčania, v ktorých vyjadrili nádej, že budúcotýždňový summit EÚ v Kodani prinesie ukončenie prístupových rokovaní so Slovenskom a ďalšími kandidátmi.

"Môžeme povedať, že bol dosiahnutý veľký pokrok, ale stále ostáva ešte veľa urobiť. Ide o niekoľko citlivých oblastí ako korupcia, problém rómskej menšiny, najmä vzdelávanie a bývanie, ďalej problém uplatňovania a vymáhania práva, budovanie administratívnych kapacít s kvalifikovanými ľuďmi," zhrnul pre TASR závery dvojdňového rokovania podpredseda spoločného výboru za EP Johannes Blokland. Európski a slovenskí poslanci vyzvali v schválených záveroch členské i kandidátske krajiny, aby našli v záverečnej etape rokovaní pružné a vyvážené riešenia, ktoré zabezpečia rovnaké podmienky pre konkurencieschopnosť novým i starým členom únie.

Poslanci zobrali na vedomie text nedávno schválenej rezolúcie EP o rozšírení, podľa ktorej je potrebné pokračovať v rokovaniach medzi Maďarskom a susednými krajinami (SR a Rumunsko) o spornom krajanskom zákone. "Túto otázku sme reflektovali na základe postoja EP v jeho rezolúcii z 20. novembra, ktorá vyzýva maďarskú vládu a parlament, aby najneskôr do vstupu do únie dali zákon do súladu s európskou legisltívou," povedal po zasadnutí spolupredseda výboru za slovenskú stranu Ján Figeľ.

Podľa záverov zo zasadnutia treba pokračovať v slovensko-maďarských rokovaniach s cieľom vytvoriť dobré susedské vzťahy, ktoré sú kľúčové pre stabilitu regiónu, ako aj nájsť uspokojivé riešenie, ktoré zákon uvedie do súladu s legislatívou EÚ najneskôr k dátumu vstupu. Ďalšie zasadnutie Spoločného parlamentného výboru EÚ a SR sa uskutoční na jar 2003 na Slovensku a malo by byť zamerané na verejnú mienku o procese rozšírenia a budúcnosti Európy.

"Zhodli sme sa, že diskusia o budúcnosti Európy i samotné rozšírenie si vyžadujú vyššiu účasť verejnosti, k čomu chceme prispieť na najbližšom zasadnutí spoločného výboru," informoval Figeľ.

Do summitu v Kodani sa rokovania s kandidátmi neskončia

Prístupové rokovania EÚ so Slovenskom a ďalšími kandidátskymi krajinami sa nepodarí dokončiť pred summitom v Kodani, ktorý sa uskutoční 12.-13. decembra. Prvýkrát to v pondelok otvorene priznal európsky komisár pre rozšírenie Günter Verheugen. Neočakávam, že budúcotýždňová prístupová konferencia na ministerskej úrovni bude schopná dosiahnuť konečnú dohodu, vyhlásil Verheugen na zasadnutí Spoločného parlamentného výboru EÚ a SR v Bruseli.

"Predstava, že šéfovia štátov a vlád (15 členských a 10 kandidátskych krajín) prídu do Kodane len otvárať šampanské, sa ukázala ako iluzórna. Už teraz je jasné, že do poslednej chvíle ostanú na stole niektoré dôležité otázky," uviedol komisár. Podľa jeho slov to budú tzv. horizontálne otázky spoločné pre všetky krajiny, ale zrejme aj viacero dvojstranných problémov medzi EÚ a jednotlivými krajinami. Podľa Verheugena je dôležité vyriešiť čo najviac bilaterálnych otázok pred Kodaňou, pretože ich zoznam je ešte stále veľmi dlhý.

"Ostávam však presvedčený, že uspejeme. Dosiahli sme už príliš veľa, aby sme to všetko mohli stratiť," uviedol. Vyriešených je už asi 95 percent problémov a "nemôžeme dovoliť, aby tento historický projekt neuspel kvôli piatim percentám". K dohode však bude treba vôľu a úsilie oboch strán, upozornil. Dánsky finančný balíček pre kandidátske krajiny označil za "spravodlivý a vyvážený", neprekvapili ho však negatívne reakcie kandidátov. Mali by však byť realistickí. Aj Slovensku odkázal, že na ďalšie ústupky v poľnohospodárskych výrobných kvótach, ktoré aj Bratislava stále požaduje, už na strane EÚ nie je priestor. Verheugen upozornil na zlú finančnú situáciu členských štátov EÚ a varoval, že ak by sa s ukončením procesu čakalo čo len šesť mesiacov, členské štáty by už neboli schopné platiť za rozšírenie.

Komisár prvýkrát otvorene povedal, že rokovania s kandidátmi sa nepodarí ukončiť pred Kodaňou. Až doteraz Európska komisia vyjadrovala presvedčenie, že dohodu sa podarí dosiahnuť na budúci týždeň na ministerskom kole rokovaní a že summit v Kodani bude len ich slávnostným zavŕšením. Viaceré kandidátske krajiny absolvovali v pondelok jedno z posledných technických rokovaní s EÚ, zaznamenali však len malý posun vpred. Slovensko bude rokovať v utorok popoludní. Hlavný slovenský vyjednávač s EÚ a zároveň spolupredseda SPV Ján Figeľ očakáva od utorkového stretnutia "ďalší posun a vyjasnenie smerujúce k možnej dohode". "Slovensko má záujem dohodnúť sa pred summitom a najneskôr na summite, ale len za predpokladu dobrej dohody," povedal na dnešnom zasadnutí výboru. Zopakoval, že Slovensko chce naďalej rokovať o spôsobe poskytnutia priamych platieb, hlavnými prioritami v poľnohospodárstve sú však kvóty na mlieko a izoglukózu. Bratislava tiež podľa neho očakáva od EÚ politický záväzok o pokračovaní pomoci na odstavenie blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach aj po roku 2006.

Dánsky premiér putuje po EÚ a hľadá podporu rozšírenia

Dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen odcestoval v pondelok na turné po 14 členských krajinách Európskej únie s cieľom uľahčiť kodanskému summitu EÚ v dňoch 12. a 13. decembra rozhodnutie o rozšírení o 10 nových štátov. Dánsko ako predsedajúca krajina únie sa v tomto polroku usilovalo ukončiť prístupové rokovania s kandidátmi tak, aby to umožnilo ich prijatie do bloku v roku 2004. "V súvislosti s mojou cestou, predložím (jednotlivým členským krajinám EÚ) zhodnotenie prístupových balíčkov a prediskutujem (s nimi) sled udalostí vedúcich k summitu," uviedol Rasmussen v komuniké. Vyjadril presvedčenie, že "balíčky predstavujú najlepší možný variant" prístupov pre kandidátske krajiny a rešpektujú rozhodnutia summitov EÚ v Berlíne v roku 1999 a v Bruseli v októbri tohto roku.

Podľa dánskych analytikov by sa premiér mohol stretnúť s nesúhlasom v Paríži a Berlíne. Francúzsko a Nemecko obvinili Dánsko, že ponúklo kandidátom z rozpočtu EÚ príliš štedré finančné podmienky. Niektorí kandidáti sa zasa ponosovali, že balíčky nie sú dostatočne veľké na to, aby presvedčili voličov v ich krajinách, keď budú v referendách hlasovať o členstve v EÚ.

Ďalšou prípadnou brzdou rozšírenia môže byť nevyriešený konflikt na rozdelenom Cypre, ktorý sa OSN pokúša vyriešiť ešte pred kodanským summitom. Otázka Cypru je zásadná pre Turecko, ktoré zúfalo chce, aby summit zverejnil termín začatia jeho prístupových rokovaní s EÚ. Predpokladá sa, že USA vyvíjajú nátlak na zdráhavú Európu, aby schválila začatie rozhovorov s Tureckom v snahe zabezpečiť si jeho spoluprácu v prípadnom vojenskom útoku USA na Irak.

Dánsky premiér bude dnes rokovať s premiérmi vlád v Lisabone, Madride a Viedni, v utorok v Berlíne a Ríme. V stredu navštívi Helsinki, kde bude rokovať s prezidentkou a premiérom a popoludní ho očakávajú v Štokholme. Vo štvrtok bude rokovať s premiérmi v Londýne a Dubline a v Paríži s prezidentom Jacquom Chiracom. V piatok navštívi Haag, Luxemburg a Brusel. Poslednou zastávkou na jeho predsummitovej ceste bude Grécko, ktoré od Dánska 1. januára prevezme predsedníctvo únie. V Aténach Rasmussena očakávajú na budúci utorok.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika