Na vstup do NATO je Slovensko technicky pripravené

Ozbrojené sily Slovenska sú na vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) technicky pripravené. Konštatoval to dnes na tlačovej besede náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Cerovský. Podľa neho v deň vstupu do aliancie stačí "otočiť gombík" a budeme oficiálne pripojení do spojovacej siete NATO. Rovnako je všetko pripravené aj na pripojenie do siete protivzdušnej obrany aliancie NATINAC, čo znamená, že v prípade potreby budeme môcť sledovať situáciu v ktoromkoľvek členskom štáte.

Okrem technických požiadaviek bude musieť Slovensko plniť úlohy aj v oblasti nasadenia jednotiek do spoločných operácií aliancie. Definitívne by mali byť schválené Severoatlantickou radou pravdepodobne v máji.

"Očakávame, že budeme v priebehu dvoch až piatich rokov pripravení dosiahnuť 40 percentnú nasaditeľnosť pozemných síl," povedal Cerovský. Z týchto 40 percent by bolo priamo v operáciách nasadených osem percent. Kde a ako by mali byť nasadení je však vecou politického rozhodnutia toho-ktorého štátu. Pôjde najmä o mechanizované a neskôr po prezbrojení ľahké mechanizované jednotky. Podľa požiadaviek aliancie by to mali byť sily bojovej podpory a bojového zabezpečenia - chemici, ženisti či vojenská polícia. Vycvičení sú však na zapojenie do akéhokoľvek typu operácie, teda aj pre prípad bojového nasadenia.

Okolo 300 vojakov už v súčasnosti pôsobí v operáciách pod velením NATO či ďalších aliančných zoskupení. "Tieto jednotky spolu s tými, ktoré zabezpečujú ich rotáciu, sú už pripravené," uviedol Cerovský s tým, že celkovo ide o približne tisíc vojakov.

(r)

obsah | Slovenská republika