Slovensko medzi Spojenými štátmi a EÚ

Spojené štáty sa v súvislosti so svojou snahou vyčleniť amerických vojakov spod jurisdikcie novovytvoreného Medzinárodného trestného súdu obrátili aj na Slovenskú republiku. Tá však svoju odpoveď na americký návrh podpísať bilaterálnu dohodu o nevydávaní svojich občanov tomuto súdu zatiaľ zvažuje. Potvrdil to slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Podobné dohody podpísali s USA už Izrael a Rumunsko, nad čím minulý týždeň vyslovila poľutovanie Európska únia. Predstavitelia EÚ vyjadrili obavy, že ďalšie, prevažne východoeurópske štáty kandidujúce na vstup do NATO a EÚ sú tiež pod tlakom Washingtonu, aby na túto požiadavku pristúpili. "Pred istým časom sa veľvyslanectvo USA s podobnou žiadosťou obrátilo aj na Ministerstvo zahraničných vecí SR. Keďže ide podľa môjho názoru o zložitú právnu otázku, my ju ešte stále posudzujeme a budeme ju konzultovať aj s ďalšími kandidátskymi a členskými štátmi Európskej únie, na ktoré sa Američania obrátili," uviedol Kukan.

Túto otázku treba podľa šéfa našej diplomacie dôkladne posúdiť a prijať také stanovisko, ktoré by neuškodilo ambíciám SR stať sa členom aliancie a dokončiť do konca tohto roku predvstupové rokovania s úniou. "Bude to politické rozhodnutie, ale treba ešte vyčkať na stanoviská krajín, ktoré sú v podobnej situácii ako Slovensko."

(mp)

obsah | Slovenská republika