Slovensko podľa UNHCR udeľuje príliš málo azylov

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pomôže Slovensku stať sa pre utečencov cieľovou krajinou.

Vyhlásila to dnes v Bratislave pred novinármi jeho riaditeľka pre Európu Pirkko Kourula po stretnutiach s ministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom, štátnou tajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí SR Magdou Vášáryovou a riaditeľom Migračného úradu MV SR Bernardom Priecelom. Ako pripomenula, je si vedomá, že proces integrácie migrantov do slovenskej spoločnosti je zložitý proces, na ktorom sa musia podieľať viaceré rezorty, teda nielen vláda. Upozornila, že Slovensko udeľuje v porovnaní s inými krajinami príliš málo azylov - "v minulom roku to bolo 15, tento rok je to zatiaľ 10". P. Kourula ocenila, že Slovensko vypracovalo novú koncepciu migračnej politiky a prisľúbila, že Úrad UNHCR je pripravený plne participovať na jej pripomienkovaní v legislatívnom procese.

Šéf rezortu spravodlivosti D. Lipšic a riaditeľka UNHCR pre Európu P. Kourula dnes podpísali Memorandum o spolupráci medzi UNHCR a MS SR. Podľa slov P. Kouruly sa na základe tohto dokumentu zintenzívni spolupráca pri vzdelávaní sudcov a zamestnancov rezortu spravodlivosti, ktoré bude zamerané na uplatňovanie ženevského dohovoru o právnom postavení utečencov. Spolupracovať budú aj na príprave návrhov zákonov a právnych aktov Európskej únie (EÚ), ktoré by mohli mať dopad na žiadateľov o azyl.

Kourula s Lipšicom hovorila aj o možných protiutečeneckých náladách v Európe v súvislosti s minulotýždňovými útokmi v Londýne. UNHCR podľa nej jednoznačne zdôrazňuje, že nie je možné dávať na jednu úroveň teroristov a utečencov - "utečenci sú obete násilia - a nie páchatelia", zdôraznila riaditeľka. UNHCR sa podľa nej snaží bojovať proti terorizmu.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika