SR má najmenej prípadov AIDS v EÚ

Na Slovensku zaznamenali vlani najmenej nových prípadov nakazenia vírusom HIV i ochorenia na AIDS v Európskej únii. Najmenší bol tiež počet ochorení na AIDS na milión obyvateľov. Vyplýva to zo správy, ktorú v piatok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Zatiaľ čo v celej únii zaznamenali vlani 6441 nových prípadov ochorenia a 13.257 nových prípadov nakazenia vírusom, na Slovensku to boli len dva, resp. 13 prípadov. Približne polovicu nových prípadov AIDS hlásia Taliansko (1759) a Španielsko (1363).

Počet nových ochorení na AIDS na milión obyvateľov dosiahol vlani v únii hodnotu 14,2. Najviac to bolo v Portugalsku (78,6) a Španielsku (30,6), najmenej na Slovensku (0,4) a v Českej republike (0,8).

V nových členských krajinách EÚ zaznamenali vlani menej ako päť percent nových prípadov AIDS, znepokojujúci je však vývoj v Estónsku a Lotyšsku.

Celkovo počet nových ochorení na AIDS v únii už niekoľko rokov klesá, najmä vďaka stále účinnejšej preventívnej liečbe osôb nakazených vírusom HIV, ale počet nových nakazení sa zvyšuje.

Za uplynulé dve desaťročia sa výrazne zmenil spôsob nakazenia vírusom. Zatiaľ čo v polovici 80. rokov minulého storočia k nemu najčastejšie dochádzalo pri homosexuálnom styku, dnes je na prvom mieste heterosexuálny styk.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika