Spor s Maďarskom - zákopová vojna

Spor o maďarský krajanský zákon sa nielenže nechýli ku koncu, ale nikto ani nevie, ako by taký koniec mal vyzerať.

Po razantných vyhláseniach politikov nastupujú úradníci oboch ministerstiev. Majú dosiahnuť kompromis. Maďarská strana už zaslala Slovensku odpoveď na pätnásť Dzurindových pripomienok. Deväťstranová odpoveď, ktorú má SME k dispozícii, však nič nerieši, len vysvetľuje maďarské argumenty. Slovenská strana už pripravuje odpoveď, ale podľa pracovníkov ministerstva zahraničia nemieni ustúpiť od svojich základných výhrad. Vzájomná výmena stanovísk môže trvať ešte dlho. Obe strany tlačí čas. Do konca roku by mal maďarský parlament o zákone rokovať a zrejme ho schváli. Zahraničnopolitický analytik Ivo Samson si myslí, že situáciu môže opäť zachrániť SMK. "Ak sa ukáže, že obe strany vedú zákopovú vojnu, potom by SMK mala opäť do tohto sporu vstúpiť."

Predseda SMK Béla Bugár ale vyhlásil, že rolu sprostredkovateľa už nebude robiť. "Môže to byť vyhlásenie prvej hodiny, ktoré nemusí prežiť," povedal Samson. Poslanec za SMK Arpád Duka-Zólyomi pripustil, že ak "bude taká možnosť a pôvodné poslanie karajanského zákona sa nenaštrbí, prečo by sme nezačali nad tým uvažovať". "Samozrejme, že by sme privítali sprostredkovateľskú rolu SMK, ale ak sami nechcú, maďarská vláda ich nebude nútiť," povedal pre SME hovorca maďarského ministerstva zahraničia Tamás Tóth.

Slovenská strana tvrdí, že pozná jedno riešenie: medzištátnu zmluvu. Poslanec za KDH František Mikloško túto teóriu včera rozvinul. Navrhol, aby maďarský parlament prijal novelu krajanského zákona bez exteritoriálnych účinkov, ktorá by stratila účinnosť 1. mája 2004, keď Slovensko vstúpi do Európskej únie. Dovtedy by platila aj medzivládna zmluva, ktorá by vyriešila financovanie vzdelávacích inštitúcií v Maďarsku a na Slovensku. O medzištátnej zmluve pred pár dňami hovoril aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský. Potvrdil, že pre Slovensko je to prijateľná predstava.

Maďarsko zatiaľ nemá oficiálnu odpoveď na takúto ponuku. Hovorca Tóth povedal, že nad tým ešte nestihli poriadne uvažovať, pretože s takým variantom vôbec nepočítali. Podľa nemenovaného zdroja z prostredia maďarskej diplomacie je však pre Medgyessyho vládu neprijateľný.

MICHAL FRIŠ, IGOR STUPŇAN

obsah | Slovenská republika