Spišiak: S mafiou sa dá bojovať

Dve posledné vraždy v Bratislavskom kraji - júlová Jána Takáča a septembrová Jozefa Surovčíka - spájané s podsvetím zatiaľ nie sú objasnené. Podľa prvého policajného viceprezidenta Jaroslava Spišiaka však Slovensku patrí popredné miesto nielen v objasňovaní bežných vrážd, ale aj vrážd, ktoré sú spájané s organizovaným zločinom či už ide o vyrovnávanie účtov alebo likvidáciu nepohodlných svedkov.

Polícia bola úspešná aj pri objasňovaní vrážd, o ktorých sa ani nevedelo. Zverejnené boli, až keď sa podarilo vykopať utajené hroby zavraždených nezvestných, čo sa podarilo vďaka dôslednej operatívnej analýze a intenzívnej práci.

Objasniť sa podarilo aj najmasovejšiu vraždu v dejinách slovenskej kriminalistiky, keď 25. marca 1999 v reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede prišlo o život desať takzvaných pápayovcov. S mafiou sa dá bojovať, veď preto sme tu, tvrdí Spišiak.

Počet vrážd v podsvetí oproti 90. rokom značne klesol. V minulosti sa v podsvetí vraždilo už pre drobnosti, napríklad pre hádky, či vzájomné obavy medzi skupinami. V súčasnosti je takéto radikálne riešene už len výnimočný jav a prichádza vo chvíli, keď už iné formy dohody či vyjasňovania vzájomných vzťahov zlyhali, prípadne, ak je to nevyhnutné pre zahladenie stôp či snahu dopracovať sa k obrovským majetkom.

Aj v slovenskom podsvetí sú podľa Spišiaka výrazné osobnosti, ktoré sa prejavili v mladosti nesmiernou brutalitou a radikálnym riešením akýchkoľvek konfliktov. Takíto ľudia si možno dokážu udržať svoju pozíciu a presadiť sa aj v neskoršom období. Dokážu to aj vďaka výborne vybudovaním konexiám, ktoré ich chránia a tak sú nedotknuteľní, lebo práve vďaka kontaktom sú pre nerušený chod čierneho obchodu nenahraditeľní. K ich likvidácii sa prikročí zväčša až vtedy, keď sa snažia žiť až príliš poctivo v porovnaní so začiatkom kariéry alebo sa stanú nepohodlnými pre tých, ktorí zabezpečovali ich nedotknuteľnosť.

Návrat z úzadia či väzenia však nie je ľahký ani pre takéhoto muža. Musí ísť o veľmi silnú osobnosť, ktorá si aj po dlhšej absencii udrží svoje postavenie, pretože konkurencia, rivalita a honba po moci a peniazoch je silná a ak stratí kontakt, tak sa tlačia do popredia iní. Tí starší už majú tendenciu legálne žiť, tí mladší sú dravci a takisto túžia po obrovských ziskoch a chcú sa dopracovať na vrcholné pozície. Ako dodal Spišiak, často však nedokážu ovládať svoje pudy a aj za cenu brutálnych trestných činov sa snažia presadiť svoje pozície.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika