V sobotu bude voliť možno len 40 percent

Podľa odhadov Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade a agentúry Focus príde v sobotu hlasovať v komunálnych voľbách len 40 percent voličov. Bolo by to o 10 percent menej ako pri posledných komunálnych voľbách pred štyrmi rokmi. Agentúry účasť odhadujú podľa prieskumov verejnej mienky, ktoré vykonali začiatkom novembra a na základe predchádzajúcich skúseností.

Podľa agentúry Focus je len niečo vyše 21 percent voličov jednoznačne rozhodnutých ísť voliť. Ďalších 24 percent pravdepodobne voliť pôjde. "Čím väčšie sídlo, tým menšia účasť," odhaduje Martin Slosiarik z Focusu. Väčšia účasť sa podľa neho dá očakávať v obciach do 5-tisíc obyvateľov. "V najväčších slovenských mestách sa môže pohybovať len na úrovni 30 percent," hovorí.

Podľa politológa Pavla Marchevského z Ústavu pre výskum verejnej mienky vyššia účasť v obciach súvisí najmä s bezprostrednejším kontaktom miestnych politikov a voličov. "V mestách nad 50-tisíc obyvateľov vzniká paradoxná situácia, že ľudia tam vedia oveľa viac o celoštátnej politike, ako o miestnej," hovorí. Veľká politika je podľa Marchevského pod drobnohľadom médií, komunálnej politike sa však celoštátne médiá toľko nevenujú a miestne médiá často nie sú dostatočne vyprofilované.

Najnižšiu účasť Marchevský predpokladá v Bratislavskom a Košickom kraji, kde ju budú tlačiť dole práve najväčšie mestá Bratislava a Košice. Najvyššiu účasť politológ očakáva v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde je vyšší podiel občanov maďarskej národnosti, ktorí "bývajú disciplinovanejší". Agentúra Focus zaznamenala nadpriemerný záujem o komunálne voľby aj v Žilinskom kraji.

Najdisciplinovanejší budú podľa Marchevského podobne ako pred štyrmi rokmi voliči KDH a HZDS, ktoré majú "mierne prestarnutú voličskú štruktúru". Vyššiu účasť predpokladá aj u voličov SDKÚ, medzi ktorými je najviac podnikateľov a živnostníkov, a tí si podľa Marchevského najvýraznejšie uvedomujú presun kompetencií a financií na samosprávu a váhu svojho hlasu.

Z prieskumov Focusu aj Ústavu pre výskum verejnej mienky vyplýva, že súčasní primátori a starostovia sú oproti svojim vyzývateľom vo výhode. Podľa Focusu je s činnosťou súčasných miestnych politikov spokojná tretina oslovených respondentov, nespokojná je len necelá štvrtina. Štyria z desiatich obyvateľov zároveň hodnotia situáciu v meste lepšie ako pred štyrmi rokmi. Naopak, len 15 percent si myslí, že sa zhoršila.

Takmer polovica oslovených sa chystá voliť doterajšieho starostu či primátora aj podľa Ústavu pre výskum verejnej mienky. "Primátori majú dosah na miestne informačné zdroje, napríklad miestne televízie a noviny, ktoré sú dotované z mestských peňazí. Otváranie priemyselných parkov a budovanie chodníkov tesne pred voľbami tiež nebude náhoda," hovorí politológ Marchevský.

MICHAL PIŠKO

obsah | Slovenská republika