Vybrali sme si to najlepšie

Podpredseda Smeru Robert Kaliňák obhajuje koalíciu s Jánom Slotom a Vladimírom Mečiarom. Tvrdí, že dôležitejšie ako to, kto vládu tvorí, budú jej kroky.

Neprekáža vám, že pri moci budú kvôli vám opäť strany, ktoré svojimi praktikami pred ôsmimi rokmi dostali Slovensko do medzinárodnej izolácie?

Predovšetkým treba vidieť, aké postavenie v tejto vláde má strana Smer. Je nespochybniteľne dominantné. Tieto hlasy a percentá rozdali voliči. Tým, že tieto tri strany predstavujú v parlamente pomerne výraznú väčšinu, predstavujú aj voličskú väčšinu. Demokracia je práve o rešpektovaní názorov občanov a voličov.

Prečo ste si vybrali do vlády práve SNS a HZDS, keď bolo možné aj spojenie s pravicovými stranami, ktoré nemajú takú problematickú minulosť?

Pretože toto spojenie je predovšetkým o programe, o schopnosti vybudovať moderný sociálny štát. Myslím, že sme vyslovili dostatočne silné garancie smerom k menšinám, kde dochádza k určitým obavám. Garancie sú aj k medzinárodným záväzkom, k ich absolútnemu napĺňaniu, ako je napríklad Pakt stability, Maastrichtské kritériá.

Ale aj KDH a SMK boli predsa pripravené na programové ústupky.

Áno, ale v tomto prípade vyšla z rokovaní a z rozhodnutia predsedníctva táto alternatíva ako najlepšia pre Slovensko.

Vy ste pôvodne uprednostňovali inú koalíciu, teraz ste hlasovali za HZDS a SNS?

Predsedníctvo hlasovalo o tejto veci jednomyseľne.

Prečo ste zmenili názor?

Názor sa vyvíjal na základe rokovaní. Všetci sme mali určité predstavy, strany sme poznali z čias našej opozičnej politiky a teraz zasa ako sa prejavovali v rokovaniach. Počas nich sa vyjasňovali určité pozície a tie dospeli k tomuto záveru.

Neobávate sa nepriaznivých reakcií zo zahraničia na spojenie s SNS a HZDS? Podľa niektorých môžete mať problémy aj v Socialistickej internacionále.

Podobné problémy boli v Rakúsku, Poľsku, Holandsku, Belgicku. To sú iba predsudky, dôležité budú kroky vlády a jej správanie. To bude aj zahraničie hodnotiť, už prvým znakom bude programové vyhlásenie vlády.

Ale predsa len Mečiar so Slotom sú neprijateľní. Myslíte si, že sa to vyrieši tým, že teraz budú len v parlamente a že Smer bude mať dominantné postavenie vo vláde?

Dôležité je, ako sa bude vláda správať. Myslím si, že všetci máme demokraciu a ak sa nejakej menšine demokracia nepáči,... V tomto prípade väčšina občanov Slovenska rozhodla týmto spôsobom a my sme povinní to rešpektovať.

Neobávate sa do budúcnosti nestability HZDS a nevypočítateľnosti Vladimíra Mečiara?

O tom je politický život. My chceme predovšetkým presadzovať náš program, a preto urobíme všetko.

Nedôjde k odchodu nejakých ľudí zo Smeru, ktorí nesúhlasia s touto koalíciou?

Nie. Myslím si, že Smer je jednotný, predsedníctvo to dalo jasne najavo. Klub bude stabilný. Všetky hlasy z regiónov jednoznačne boli za túto alternatívu.

PRAVDA, PATRÍCIA ĎURIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika