Slovensko protestuje proti vínu tokaj z Austrálie

Slovensko dnes s podporou Maďarska a ďalších krajín EÚ protestovalo v Bruseli proti tomu, aby Austrália mohla používať tokaj ako odrodu na výrobu muštov.

Európska komisia vezme tieto protesty do úvahy pri ďalších rokovaniach s Austráliou. Plány Austrálie sa nepáčia najmä Maďarsku, ale na rokovaní ministrov poľnohospodárstva EÚ reagoval aj slovenský minister Zsolt Simon: "Proti takémuto postupu sme ostro protestovali, pripojili sme sa k iniciatíve Maďarska."

Simon privítal, že oba štáty podporilo ďalších šesť členských štátov únie. Komisia teraz čaká na písomnú nótu zo strany Maďarska a tú bude brať do úvahy pri ďalších rokovaniach s Austráliou.

Slovensko a Maďarsko už v júli uzavreli s podporou únie dohodu, v ktorej deklarovali, že víno tokaj môže pochádzať iba z presne vymedzených regiónov oboch krajín. Preto nesúhlasia s postupom Bruselu, ktorý teraz rokuje o používaní rovnakého názvu s Austráliou, hoci má ísť len o mušty.

Dnes značku Tokaj používajú aj v Taliansku, Francúzsku a Slovinsku. To sa však čoskoro zmení, pretože prestane platiť prechodné obdobie. "Po roku 2006 výroba vín tokaj na území únie bude možná iba na Slovensku a v Maďarsku," spresnil minister Simon.

Príslušná legislatíva EÚ sa momentálne stále ešte pripravuje.

(zll), NÁRODNÁ OBRODA

(mb)

obsah | Slovenská republika