Parlament schválil návrh zákona o štátnom rozpočte

Národná rada SR vo štvrtok schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2002 so schodkom 38 miliárd Sk. Celkové príjmy sú rozpočtované na 219,8 miliardy Sk a výdavky 257,8 miliardy Sk. Schodok verejného rozpočtu nepresiahne 3, 5 percenta hrubého domáceho produktu. Za prijatie rozpočtu sa z prítomných 135 poslancov vyslovilo za 81, proti hlasovalo 46 a 8 poslancov sa hlasovania zdržalo.


Koaličná ľavica viac-menej spokojná s rozpočtom

Slovenská ľavica je viac-menej spokojná so štátnym rozpočtom, ktorý vo štvrtok schválil parlament. Za hlavný prínos považuje poslanec NR SR za SDĽ Vladimír Maňka fakt, že bol v tomto roku zavedený nový systém rozpočtovania a rozpočet bol zostavený projektovo.

Uznáva, že rezorty zdravotníctva a školstva sa mohli dotovať vyššími čiastkami. "Aj keď tento rozpočet výrazne pozitívne zasiahol do oboch týchto oblastí," dodal Maňka pre TASR s tým, že zásadnejšie negatíva v prijatom rozpočte nevidí, aj keď ako každý má najmä v príjmovej stránke svoje riziká.

Predseda SOP Pavol Hamžík pozitívne hodnotí fakt, že sa podarilo aj vďaka zrušeniu niektorých štátnych fondov vyhnúť provizóriu a fakt, že prešli niektoré pozmeňovacie návrhy najmä sociálneho charakteru, ktoré podľa neho vylepšujú rozpočet. Oceňuje aj to, že pri prerokovaní rozpočtu sa dodržali dohody uzavreté medzi koaličnými partnermi. Hoci bude budúci rok náročný, tento rozpočet ho pomôže zvládnuť, povedal v reakcii pre TASR. Podľa jeho slov možno kriticky hodnotiť výšku deficitu, rovnako by uvítal väčšiu istotu pri napĺňaní príjmovej časti rozpočtu, najmä pokiaľ ide o daň z pridanej hodnoty.


Koaličná pravica sa obáva naplnenia príjmovej časti

Štátny rozpočet je optimálny vzhľadom na podmienky, v ktorých sa prijímal, zhodnotil schválenie rozpočtu na budúci rok poslanec za SDK Pavol Prokopovič. "Vedeli by sme si predstaviť aj lepší rozpočet, keby boli možnosti navýšenia hlavne príjmovej časti," povedal novinárom.

Za negatívum rozpočtu možno podľa poslanca označiť isté riziko pri naplnení príjmov, Prokopovič však dúfa, že obavy napokon nebudú oprávnené. Pozitívom je, že pozmeňovacie návrhy nenavýšili deficit v rozpočte, konštatoval. Predseda SMK Béla Bugár zhodnotil negatíva rozpočtu slovami: "Niet viac peňazí." Znamená to, že štát má malé príjmy a nemá miliardy, "ktoré by sme mohli dať napríklad na rôzne reformné procesy". V rámci rozpočtu sa podľa neho prijali všetky pozmeňovacie návrhy, "ktoré sa do maximálnej možnej miery snažia naplniť to, čo ostalo z predvolebných sľubov a programového vyhlásenia vlády".

Prijatý rozpočet je "dobrou správou nielen do vnútra krajiny, ale aj do zahraničia," povedal pre TASR poslanec za KDH Július Brocka. Za negatívum považuje to, že počas volebného obdobia "sme sa neodvážili na zásadnejšie reformy, a preto ten rozpočet nemohol byť iný". Pozitívom je podľa neho samotné schválenie rozpočtu a zamedzenie možnosti rozpočtového provizória.


Opozícia považuje rozpočet za provizórium

Prijatý štátny rozpočet označil poslanec za HZDS Sergej Kozlík za rozpočtové provizórium. Predpokladá, že nová vláda bude musieť niekedy v novembri prijať zákon, ktorým hospodárenie štátu upraví.

Za najväčšie negatívum považuje to, že rozpočet mimoriadne zaťaží budúcnosť, pozitívum v rozpočte nevidí žiadne. Prijaté pozmeňovacie návrhy podľa Kozlíka nič nevyriešili. "Naopak, rozpočet bol prijatý za cenu cukríkov, ktoré dostali poslanci vládnej koalície, v podobe približne 12 miliónov na poslanca," povedal poslanec pre TASR po schválení rozpočtu.

Priebeh schvaľovania považuje za "nedôstojný", ktorý nemá obdobu v histórii schvaľovania štátnych rozpočtov. Predsedníčka SNS Anna Malíková sa domnieva, že budúcoročný štátny rozpočet je maximálne neprehľadný a nereálny. Vyjadrila znechutenie nad tým, ako každý poslanec mohol rozhodovať o rozdelení spomínanej čiastky 12 miliónov korún. Podľa jej slov vidno na tomto rozpočte, že je "predvolebný", poznamenaný kortešačkami. Prijatý rozpočet podľa podpredsedu parlamentu a člena poslaneckého klubu PSNS Mariána Andela nezodpovedá základným potrebám a požiadavkám občanov SR. "Veľmi ma mrzí, že neboli akceptované racionálne návrhy a pripomienky zo strany opozičných poslancov," uviedol.

PRAVDA,TASR

obsah | Slovenská republika