Slovensko je zasa pre úniu problém

Slovensko, Poľsko a Cyprus sú problematickými kandidátmi na vstup do Európskej únie. Vyplynulo to z diskusií na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničia únie v španielskom meste Cáceres. Slovenskí predstavitelia upozornili, že ide čisto o neoficiálnu informáciu. Napriek tomu slovenský vyjednávač s úniou Ján Figeľ pripustil, že "by to nebolo prvý raz, čo sa v takejto súvislosti Slovensko spomenulo".

Premiér Mikuláš Dzurinda nebude žiadať od Španielska oficiálne stanovisko, lebo tej informácii rozumie a nie je si istý, či sa dá považovať len za kuloárnu. "Hovoria to otvorene politici aj veľvyslanci viacerých krajín," povedal. "Hovorilo sa o tom, že by sa nemalo uvažovať strnulo len o bloku desiatich vstupujúcich krajín. Poľsko, Slovensko a Cyprus boli označené za problematické krajiny, každá z iných dôvodov," povedal agentúre ČTK anonymne diplomat členskej krajiny. "Každá z týchto krajín môže byť zdrojom potenciálnych problémov," povedal ďalší zdroj. Dzurinda tvrdí, že európske spoločenstvo nás len včas upozornilo, že je znepokojené a že náš vstup do únie sa môže skomplikovať. Pre Slovensko z toho vyplýva podľa premiéra jasný záver: "Súčasná vládna koalícia je absolútnou zárukou politickej kontinuity a nášho začlenenia do únie."

Slovensko sa v problémovej trojici ocitlo kvôli neistote z politického vývoja po voľbách. Informácie z Cáceresu podľa Figeľa potvrdzujú, že Slovensko je vnímané veľmi citlivo. "A zrejme to tak bude po celý rok - až do volieb." Minulá vláda HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom nemala v únii dobrú povesť. Nedôvera voči nej spôsobila, že sa Slovensko na summite v Luxembursku v roku 1997 nedostalo medzi prvých šesť kandidátov, s ktorými Európska únia začala v roku 1998 prístupové rozhovory.

Problém Poľska predstavuje stále výraznejšie zaostávanie v tempe rokovaní. Európska komisia sa obáva, že by jeho oneskorenie mohlo v budúcich mesiacoch narastať. Blokom pre Cyprus by mohol byť fakt, že ostrov je rozdelený. Ak by únia odmietla grécku časť Cypru, hrozilo by, že Atény zablokujú celé rozšírenie.

(kos, wm a čtk), SME

obsah | Slovenská republika