Vláda rozhodne o prezentácii Slovenska vo svete

Vláda dnes rozhodne o návrhu zabezpečenia komplexnej prezentácie Slovenska vo svete. Na jeho základe by mal vzniknúť nový vládny výbor na čele s ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom, ktorý bude propagáciu krajiny vo svete koordinovať.

Generálny sekretariát vládneho výboru bude po odsúhlasení fungovať ako osobitný orgán v rámci štruktúry rezortu zahraničia. Na vytvorenie stratégie prezentácie Slovenska navrhuje rezort slovenskej diplomacie vypísať medzinárodný tender, víťaz by mal na tento účel získať päť miliónov Sk.

Kabinet sa bude zaoberať aj návrhom zákona o vojnových hroboch z dielne ministerstva vnútra. Na starostlivosť o vojnové hroby by malo ísť každoročne zo štátneho rozpočtu vyše 26 miliónov korún.

O vojnové hroby sa budú starať obce, ktoré od 1. februára 2005 môžu na jeden hrob dostať od štátu príspevok vo výške päťnásobku minimálnej hodinovej mzdy, čo v súčasnosti predstavuje 187 korún. Dosiaľ dostávajú obce na jeden hrob len dvojnásobok minimálnej hodinovej mzdy, prípadne štvornásobku, ak je vojnový hrob národná kultúrna pamiatka.

Združenie miest a obcí Slovenska považuje navrhovaný finančný príspevok za nedostatočný a žiada ho zvýšiť na 500 korún ročne na každý vojnový hrob. Podľa ministerstva vnútra však táto požiadavka presahuje možnosti štátneho rozpočtu.

Ministri by mali rozhodnúť aj o zrušení spoločnej česko-slovensko-poľskej brigády s velením v Topoľčanoch, a to do konca septembra 2005. Brigáda v súčasnej podobe - v zmenenom medzinárodnom bezpečnostnom prostredí už nespĺňa požiadavky kladené na malé, mobilné a vysoko špecializované jednotky. Transformácia podľa súčasných štandardov NATO by navyše bola neprimerane finančne náročná. Dohoda o zrušení mnohonárodnej brigády by mala byť podpísaná ešte do konca tohto roku.

SME

obsah | Slovenská republika