Slovensko podporilo USA

Slovensko s ďalšími deviatimi východoeurópskymi štátmi včera podporilo snahy USA o odzbrojenie Iraku všetkými prostriedkami. Vyhlásenie vilniuskej skupiny, združujúcej sedem krajín pozvaných do NATO a tri uchádzajúce sa o členstvo, zverejnili v New Yorku po včerajšom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN.

Dokument sa pripravoval dlhšie vopred, potvrdil včera minister zahraničných vecí Eduard Kukan. S konečnými formuláciami sa čakalo, kým šéf americkej diplomacie Colin Powell predloží dôkazy o tom, že Irak nespolupracuje so zbrojnými inšpektormi. "Vždy sa to robí tak: Návrh sa pripraví, konzultuje a z rôznych variantov sa vyberú tie, ktoré zodpovedajú tomu, čo zaznelo na zasadnutí Bezpečnostnej rady," vysvetlil Kukan.

Minister pripustil, že pri zosúlaďovaní textu, ktoré koordinovalo Bulharsko (súčasný člen Bezpečnostnej rady OSN), sa na niektoré formulácie vyskytli aj odlišné názory. "Ale to je úplne normálne," dodal. Vo vyhlásení sa zdôrazňuje, že východná Európa stále považuje Washington za garanta svojej bezpečnosti, napísala agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší prejav vďaky Spojeným štátom za ich silnú podporu pre rozširovanie Severoatlantickej aliancie. Predchádzajúce podobné vyhlásenie vilniuska desiatka zverejnila v novembri počas pražského summitu NATO. Vyjadrila v ňom pripravenosť svojich krajín prispieť do medzinárodnej koalície na presadenie ustanovení rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o odzbrojení Iraku.

Reuters včerajšie vyhlásenie vilniuskej desiatky prirovnáva k otvorenému listu najvyšších predstaviteľov ôsmich európskych členských krajín NATO, v ktorom podporili americký postoj proti Iraku a nepriamo sa dištancovali od výhrad Nemecka a Francúzska voči silovému riešeniu. K spomínanému listu sa neskôr pripojil aj slovenský premiér. Minister Kukan sa neobáva, že by včerajšie vyhlásenie vilniuskej desiatky mohlo prehĺbiť názorové rozdiely na irackú krízu v Európe. "Nemyslím si, že by to hrozilo. Sú tam korektné formulácie. Skôr je tu snaha zjednotiť postoj európskych krajín po liste ôsmich. Ten vyprovokoval diplomatické aktivity, ktoré by mali viesť k väčšej koordinácii a jednotnejšiemu stanovisku krajín Európskej únie," konštatoval.

(pk, ik), PRAVDA

obsah | Slovenská republika