Na potvrdenie o účasti v odboji sa čaká roky

Príslušníci domáceho a zahraničného odboja z rokov 1939 až 1945 si do konca minulého mesiaca mohli podať žiadosť o jednorazový finančný príspevok. Záujem bol veľký, niektoré inštitúcie preto nestíhajú všetky lehoty.

Na priznanie príspevku potrebuje odbojár potvrdenie, že v odboji skutočne bol. Vydáva ho ministerstvo obrany. Začiatkom júna dostali nevybavení žiadatelia z ministerstva list, že vybavovanie je časovo náročné a žiadaný doklad ministerstvo nestihne vydať načas.

Žiadatelia teda majú svoj nárok uplatniť aj bez dokladov. Predložia ich, keď im ich z ministerstva obrany dostanú. Najvyšší príspevok môže byť 20-tisíc korún. Odbojári môžu dostať aj symbolické príplatky k dôchodku. Olenu Čolijovú z Bratislavy v roku 1944 Nemci za "činnosť proti ríši" zavreli a neskôr zavliekli do Nemecka na nútené práce. V júli 2000 si podala žiadosť o vydanie osvedčenia. Zatiaľ sa ho stále nedočkala. Aj ona dostala z ministerstva spomínaný list.

"Mne až tak strašne na tom nezáleží, ale hnevá ma, že výsledok je za tri roky takýto. Chcel by som aspoň takto tých úradníkov pokarhať," hovorí manžel pani Čolijovej. Hnevá ho, že aj napriek všetkým potrebným dokumentom sa veci nepohli ďalej. "Mohli aspoň napísať, čo mi chýba a čo mám doplniť," povedal.

Pani Čolijová potrebné potvrdenia poskytla už v roku 2000 spolu so žiadosťou. Poskytol jej ich Ústredný štátny archív v Prahe ešte v roku 1984. Čerpal zo starých nemeckých archívov, ktoré sú také detailné, že obsahujú presné časy zatknutia aj presunov medzi väzeniami. Aj napriek tomu slovenský orgán potrebné osvedčenie dodnes nevydal.

ROMAN PATAJ, SME

obsah | Slovenská republika