Slovenské občianstvo získalo 3006 ľudí

Slovenské štátne občianstvo získalo v minulom roku 3006 osôb zo 72 krajín a traja bezdomovci.

"Stále cítime v práci dôsledky rozdelenia federácie, uviedol dnes pred novinármi riaditeľ odboru štátneho občianstva a matrík rezortu vnútra Ľubomír Jančo. Dôsledkom toho je aj najvyšší počet udelených občianstiev SR práve ľuďom z Českej republiky. Za minulý rok ich udelili 535. Nasleduje Rumunsko (408), Čínska ľudová republika (384), bývalá Juhoslávia (375) a Vietnam (313).

Odbor zamietol 340 žiadostí, prevažne od občanov Číny, Vietnamu a bývalej Juhoslávie. Podľa Janča žiadateľ musí spĺňať tri podmienky - minimálne päťročný pobyt v SR, ovládanie slovenského jazyka a nesmie byť za uplynulých päť rokov trestaný za úmyselný trestný čin.

Za prepustenie zo štátneho občianstva alebo jeho udelenie musí žiadateľ zaplatiť poplatok 20 tisíc korún. Po 500 korún zaplatia iba občania, ktorí sa v minulosti slovenského občianstva vzdali a teraz oň znovu žiadajú. Ide najmä o občanov Českej republiky, Kanady, USA a Austrálie.

Občania niektorých krajín nemôžu mať tzv. dvojité občianstvo, preto sa pri žiadosti o slovenské občianstvo musia vzdať predchádzajúceho. "Sú štáty, kde o tom rozhoduje prezident, čo predstavuje zdĺhavú administratívu a vybavuje sa aj niekoľko rokov," zdôraznil Jančo. Jednou z problémových krajín je napríklad Bielorusko a Čína. "Práve z najľudnatejšej krajiny sveta sme zaznamenali rapídny nárast žiadostí," dodal.

(mij, pa) SME

obsah | Slovenská republika