V SR sú traja oficiálni miliardári a 168 multimilionárov

Podľa dostupných oficiálnych zdrojov žijú na Slovensku 3 miliardári a 168 multimilionárov s hnuteľným majetkom, prevyšujúcim 50 miliónov Sk. Vyplýva to z údajov z majetkových priznaní.

Podľa hovorcu Daňového riaditeľstva SR v Banskej Bystrici Miroslava Veselovského majetok v hodnote presahujúcej miliardu Sk priznali 3 občania - po jednom z Bratislavského, Trnavského a Prešovského kraja. Ich mená však M. Veselovský odmietol konkretizovať. Nehnuteľnosti za vyše 50 miliónov Sk uviedlo v priznaniach 8 osôb a 168 subjektov priznalo, že vlastní hnuteľný majetok za viac ako 50 miliónov Sk.

Nízky počet priznaných milionárov - 6 614 - zdôvodnil hovorca Daňového riaditeľstva skutočnosťou, že nehnuteľnosti v nadobúdacej hodnote nižšej ako 1,5 milióna Sk nemuseli priznávať, nech ich rekonštrukcia stála akúkoľvek sumu.

Majetkové priznania boli povinní podať v zákonom stanovenom termíne do 31. októbra 2002 občania i podnikatelia, ktorí od 1. septembra 1999 do 31. decembra 2001 nadobudli na Slovensku ako aj v zahraničí nehnuteľný majetok za viac ako 1,5 milióna Sk. Takýchto priznaní prijali na daňových úradoch 6 614. To však podľa M. Veselovského neznamená, že na Slovensku nie je viac bohatých. Niektorí mohli totiž získať majetok pred zákonom stanoveným termínom. Upozornil, že nehnuteľný majetok do 1,5 milióna Sk priznalo aj 7 680 osôb, ktoré tak nemuseli urobiť. Pri priznávaní hnuteľného majetku čas jeho nadobudnutia nerozhodoval.

(r)

obsah | Slovenská republika