Slovensko si môže polepšiť o 200 miliónov eur

Slovensko dostalo včera v Bruseli ponuku finančného balíka, ktorý by sa mohol stať základom pre konečnú dohodu v prístupových rokovaniach s Európskou úniou.

Ponuka sa zlepšila o 200 miliónov eur a v prvom roku nášho členstva by sme mali dosiahnuť kladnú bilanciu približne 55 miliónov eur. Na vidiecky rozvoj by Slovensko malo dostať o 90 miliónov eur viac, zvýši sa aj príspevok na odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. V tomto prípade ide o nárast na 60 miliónov za obdobie troch rokov, teda je to dvojnásobok oproti pôvodnej sume 30 miliónov eur. Návrh počíta, že Slovensko bude môcť zvýšiť poľnohospodársku podporu v rokoch 2004 - 2006 na 40 percent - jednak formou štátnych financií, jednak prostredníctvom 20 percent peňazí, ktoré sa vyčlenia v ponuke na vidiecky rozvoj. Zmeny nenastali v otázke priamych poľnohospodárskych platieb.

Slovensko má čas na odpoveď do najbližšieho pondelka. Balík nie je zatiaľ spoločným stanoviskom EÚ, ale návrhom dánskeho predsedníctva a Európskej komisie.

Vyše 200 poslancov z 10 kandidátskych štátov vrátane trinástich zo Slovenska bude môcť od mája budúceho roku trénovať prácu poslancov v Európskom parlamente. "Hneď po podpise prístupovej zmluvy predseda Európskeho parlamentu pošle pozvánky kandidátskym štátom," informoval včera šéfov parlamentov budúcich členských štátov podpredseda Európskeho parlamentu Guido Podesta.

Poslanci pozorovatelia nebudú môcť hlasovať v pléne parlamentu, diskutovať môžu v rámci politických frakcií, do ktorých sa zaradia. "Je to veľká šanca pozorovať prácu v Európskom parlamente a získavať skúsenosti pre tých, ktorí sa cítia dostatočne pripravení, aby sa stali plnoprávnymi európskymi poslancami," povedal šéf slovenského parlamentu Pavol Hrušovský. "Urobíme všetko pre to, aby poslanci mohli chodiť na zasadnutia Európskeho parlamentu," dodal s tým, že podľa neho to neohrozí prácu v našom zákonodarnom orgáne.

Mimochodom, pozorovatelia sa na začiatku budú vraj uskromňovať. "Budeme sa snažiť o to, aby časom mali vlastné kancelárie, ale spočiatku to nebude možné. O kancelárie sa na začiatku budú musieť deliť," povedal Podesta. Európsky parlament sa bude musieť na rozšírenie pripraviť nielen tým, že bude zháňať nové priestory, ale aj armádu tlmočníkov. Tých by malo byť podľa niektorých odhadov vyše tisíc.

Finančne by však na tom poslanci pozorovatelia nemuseli byť zle. Hovorí sa o tom, že na jeden deň by mohli dostať od europarlamentu 240 eur na životné náklady.

DANIELA BALÁŽOVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika