Nárast slovenskej ekonomiky vlani predbehol Európu

Slovenská ekonomika vlani rástla mimoriadne rýchlo, dokonca viac ako ostatné vyspelé európske krajiny. Štatistici vypočítali, že jej výkonnosť stúpla o 4,4 percenta. Pomohli jej k tomu výdavky ľudí aj zahraničie. To nás opäť priblížilo k Európskej únii, ktorej ekonomika stúpla o necelé percento. Hrubý domáci produkt na jedného obyvateľa však stále dosahuje len polovicu priemeru európskej pätnástky.

"Dosiahnutie priemeru únie bude trvať viac ako jednu generáciu," povedal ekonomický analytik Pavol Ondriska. Súčasných členov by sme tak mohli dobehnúť najskôr niekedy okolo roku 2025. Ekonómovia upozorňujú, že tento rok treba očakávať spomalenie hospodárskeho rastu.

Zapríčiní to januárový balíček ekonomických opatrení. Rast ekonomiky však zachránia podniky, dariť sa vraj bude vývozcom a firmám sa vráti investičný apetít. Tempo napredovania by si tak malo udržať predstih pred úniou aj takmer pred všetkými krajinami v regióne.

Zrýchlenie ekonomiky pocítili ľudia na svojich peňaženkách. Ich platy vlani vzrástli v priemere o takmer 10 percent a presiahli úroveň 13 500 korún mesačne. Štatisticky sa zvýšila aj životná úroveň, keďže rast platov bol rýchlejší ako rast cien v obchodoch. Priemerný Slovák si mohol vlani kúpiť viac aj v európskych obchodoch. Na Slovensku totiž rástli platy rýchlejšie ako ceny v eurozóne. Svoju úlohu zohralo i mierne posilnenie koruny.

Ľudia však vnímajú realitu čiernejšie. Nedávny prieskum ukázal, že podľa názoru obyvateľov reálne mzdy klesli o štyri percentá. "Domácnosti sa v priemere mali lepšie, i keď očakávania ľudí sú vždy prirodzene vyššie," vysvetľuje čierne vnímanie reality analytik Ondriska.

JANA BRONDOŠOVÁ, TOMÁŠ VELECKÝ

obsah | Slovenská republika