SR a Čína by mali budovať spoločné podniky v oblasti HiTech

Slovensko a Čína by mali spolupracovať nielen na úrovni tovarovej výmeny, ale mali by sa usilovať budovať aj spoločné podniky v oblasti HiTech. Prezidentovi Rudolfovi Schusterovi to dnes povedal vicepremiér čínskej vlády pre oblasť vedy, techniky a školstva Li Lan-čching, ktorý je v týchto dňoch na návšteve Slovenska.

S prezidentom Schusterom prebral aj prípravu návštevy hlavy štátu v Čínskej ľudovej republike, ktorá je predbežne naplánovaná na 3. januára 2003, informoval prezidentov hovorca Ján Füle. Cieľom Schusterovej týždňovej návštevy bude podľa neho zintenzívnenie vzájomných čínsko-slovenských vzťahov a v prezidentovej delegácii budú mať zastúpenie aj slovenskí podnikatelia.

Li ubezpečil prezidenta Schustera o podpore Číny pre kandidatúru Slovenska na miesto nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN v rokoch 2006-2007. Hovorili aj o príprave svetovej výstavy Expo 2010, o ktorej organizáciu sa uchádza aj čínsky Šanghaj. Bratislava však už oficiálne podporila Kórejskú republiku. Čínsky hosť prezidenta informoval o situácii v súvislosti s Tajwanom, pričom prezident podľa Füleho slov deklaroval podporu jednotnej Číne. Otázka dodržiavania ľudských práv v tejto krajine nebola podľa Füleho predmetom rozhovoru. Li je na Slovensku už tretíkrát. Počas súčasnej návštevy podľa prezidentovho hovorcu ocenil pokrok, ktorý Slovensko zaznamenalo od jeho pobytu v rokoch 1988 a 1991.

Čínsky vicepremiér pricestoval na pozvanie ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa, s ktorým v stredu rokoval o možnosti rozšírenia hospodárskej spolupráce medzi oboma krajinami. Obaja predstavitelia vyjadrili záujem o vzájomné investovanie a predovšetkým export slovenských výrobkov do Číny.

SME

obsah | Slovenská republika