Slováci budú dlhé roky chudobnejší od susedov

Slováci dobehnú životnú úroveň Čechov, Maďarov a Poliakov najskôr v budúcom desaťročí. Na Slovensku je totiž dnes najnižšiaživotná úroveň spomedzi krajín visegrádskej štvorky, a hoci ekonomika krajiny rýchlo rastie, vyrovnávanie potrvá veľa rokov.

"Podľa môjho odhadu nedobehneme úroveň okolitých krajín skôr ako o 10 až 15 rokov," myslí si analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian. Hocicenová úroveň je nižšia ako v Českej republike, Maďarsku alebo Poľsku, platy Slovákov sú také nízke, že si môžu dovoliť nakúpiť oveľa menej akoobčania ostatných troch krajín regiónu. "Krajiny, ktoré sú na tom ekonomicky horšie, majú lepší potenciál na rast hospodárstva a životnej úrovne," tvrdí Kotian. Jeho slová potvrdzujeaj fakt, že slovenská ekonomika rýchlosťou svojho rastu prekonáva nielen celú Európsku úniu, ale aj väčšinu štátov, ktoré do nej vstupujú -vrátane členov visegrádskeho zoskupenia.

Najlepšie sú na tom so životnou úrovňou občania Českej republiky. Tí dnes mesačne zarobia takmer 534 eur. Poliaci majú priemerný plat takmer521 eur a Maďari niečo vyše 507 eur. Slováci sú na chvoste s 341 eurami. "Ťažšiu situáciu na Slovensku spôsobuje predovšetkým nižšiaproduktivita práce. To sa, samozrejme, premieta do životnej úrovne," povedala pre Lidové noviny ekonómka Volksbank Markéta Šichtařová.

Výrazný rozdiel medzi súčasťami bývalého Česko-Slovenska vidí Kotian nielen v porevolučnom vývoji. "Česká republika ťaží ešte z čiassocializmu. Sústreďovala sa tam výroba, ktorá potom dala západným susedom lepší priestor na rast," myslí si. Dobrým impulzom na ďalšiezrýchlenie rastu ekonomiky bude podľa neho vstup do únie, ale bude sa to týkať aj okolitých štátov.

"Medzi rozhodujúce faktory rastu však bude patriť oblasť verejných financií, kde máme celkom dobré vyhliadky," dodáva.

Čechom k blahobytu prispieva aj fakt, že cenová úroveň je tam stále pomerne nízka - len o niečo vyššia ako na Slovensku. Vyplýva to z analýzy,ktorú vypracovali české Hospodářské noviny. Kým na Slovensku cena tovarov podľa informácií ČSOB dosahuje necelých 60 % priemeru únie, v ČR jeto mierne nad 60%, v Maďarsku nad 65 % a v Poľsku dokonca takmer 75% priemeru únie. Podobne je to pri cenách služieb. Na Slovensku dosahujúzhruba štvrtinu, v Česku asi 30 %, v Maďarsku mierne viac a v Poľsku nad 40 %. Aj keď teda Poliaci, ako najdrahšia krajina V4, zaplatia zatovary zhruba o štvrtinu viac ako Slováci, ich mzdy sú až o polovicu vyššie.

Z porovnania cien jednotlivých skupín tovarov vyplýva, že potraviny sú najdrahšie v Maďarsku. V ostatných troch krajinách sú zhrubaporovnateľné. Práve príjmové rozdiely však spôsobujú to, že Čech si z platu kúpi napríklad dvakrát viac chleba ako Slovák.

Zo spomínanej analýzy tiež vychádza, že kým v Maďarsku sa po prepočte na eurá dajú kúpiť najdrahšie potraviny, Česko dominuje v cene elektrinya Slováci v cene bývania. Trhové nájomné v hlavnom meste vychádza na 5,7 eura za štvorcový meter. V Budapešti stojí meter štyri eurá mesačne, vPrahe 3,2 eura a vo Varšave 2,9 eura. "V Bratislave je neštandardný trh nehnuteľností. V minulých rokoch sa tu stavalo podstatne menej ako vostatných štátoch. Vysoký dopyt a nízka ponuka tak tlačia cenu nahor," nazdáva sa analytik Kotian.

Porovnanie platov

Slovensko 341 eur

Maďarsko 507 eur

Poľsko 521 eur

Česko 534 eur

MARTIN JAROŠ

obsah | Slovenská republika