Slovensko patrí k tej bohatšej časti sveta

Občania Slovenska patria so svojimi príjmami k najbohatšej šestine ľudstva. Svetová banka, ktorá porovnávala hrubý národný dôchodok v jednotlivých štátoch, vo svojej najnovšej štúdii tvrdí, že hrubý príjem na jedného obyvateľa Slovenska sa šplhá k 38 dolárom na deň. Viac ako 600 miliónom obyvateľov planéty musí pritom na jeden deň stačiť 1,1 dolára.

Z okolitých krajín majú jednoznačne najvyššie príjmy Rakúšania - 81,1 dolára na deň. Za nimi sú Česi (42,9) a Maďari (37,8). Menšie príjmy majú Poliaci (31,4) a Ukrajinci (14,8 dolára na deň).

Asi 80 percent svetového bohatstva leží v rukách jednej pätiny obyvateľov planéty. Najbohatšími sú obyvatelia USA, Kanady, Európskej únie, Japonska, Austrálie a niekoľkých malých arabských krajín bohatých na ropu. Hoci v celosvetovom rebríčku sú na tom Slováci relatívne dobre, oproti týmto krajinám máme po prepočte niekoľkokrát nižšie príjmy.

Odborníci však Slovensku predpovedajú rast blahobytu. "Produkčné kapacity ekonomík, akou je aj Slovensko, sa ešte len napĺňajú, čo im do budúcnosti dáva potenciál na rýchlejší rast," tvrdí ekonóm Mário Blaščák. Európska centrálna banka tvrdí, že nové členské krajiny začnú priemer Európskej únie dobiehať koncom budúceho desaťročia.

(r)

obsah | Slovenská republika