Slováci sú digitálne negramotní

Obyvatelia Slovenska sú málo zruční pri využívaní moderných informačných technológií. Mnohí ich používajú len v práci alebo v škole, a nie doma. Množstvo ľudí, ktorí neovládajú ani základnú prácu s počítačom na tom neplánujú ani nič zmeniť. To všetko sa dá vyčítať z prieskumu digitálnej gramotnosti, ktorý zorganizoval Inštitút pre verejné otázky.

"Ak by sme ideálnej digitálnej gramotnosti dali sto bodov, dosiahli by sme iba na Slovensku len 33 bodov. Bratislava spolu s inými veľkými mestami vynikli najviac, no regióny zaostávajú," povedal Marián Velšic z inštitútu.

Hoci mobilné telefóny už pravidelne používajú dve tretiny ľudí, internet len asi každý piaty. Ešte menej sú rozšírené modernejšie výdobytky techniky, napríklad vreckové počítače.

Tretina ľudí podľa Velšica ani nemá záujem zvládnuť nové technológie. "Odpovedali, že sa ich výpočtová technika netýka," povedal Velšic. Počet tých, ktorí sa informatizácii neplánujú prispôsobiť, podľa prieskumu stále rastie. Podľa Velšica stojí Slovensko pred takým problémom ako Spojené štáty pred desiatimi rokmi. "Ľudia sú rozdelení na dve skupiny, digitálne progresívne skupiny a digitálne stagnujúcich, medzi ktorými existuje priepastný sociálny rozdiel. V progresívnej skupine je mladšia generácia, vzdelanejší a duševne pracujúci ľudia."

Práve slabšej sociálnej skupine by mal prístup k technológiám zabezpečiť prácu a vyšší životný štandard. "Digitálne vzdelanie je faktor, ktorý môže odstrániť chudobu z južných a juhovýchodných regiónov Slovenska," povedala ministerka práce a sociálnych vecí Iveta Radičová.

O informatizáciu spoločnosti a dosiahnutie znalostnej ekonomiky sa vláda snaží programom Minerva. V stredu ministri schválili takzvanú cestovnú mapu zavádzania elektronických služieb verejnej správy na Slovensku. Sekcia informatizácie spoločnosti takisto rozbieha viaceré projekty na zvýšenie počítačového vzdelania.

(ip) ČTK

obsah | Slovenská republika