Čoraz viac Slovákov volí život v zahraničí

Čoraz viac mladých ľudí odchádza do zahraničia. Premiér Mikuláš Dzurinda pred takmer štyrmi rokmi sľuboval dvojnásobné platy. "Predvolebné sľuby a programové vyhlásenie vlády boli založené na nereálnom základe," priznal Jozef Krumpolec, poslanec za SDK.

Vekový priemer tých, ktorí na Slovensku nevidia perspektívu, sa znižuje. Kým pred desiatimi rokmi odchádzali zo Slovenska najmä 30-roční ľudia, dnes sú to aj dvadsiatnici. "Podmienky na to, aby ľudia neodchádzali, vláda v tomto volebnom období nevytvorila," povedal J. Krumpolec. Pripomenul však, že sa podarilo vyvoriť isté predpoklady na to, aby sa situácia zmenila.

"Treba si uvedomiť, že hospodárska kríza, v ktorej je Slovensko, nevytvára predpoklady na to, aby ľudia mohli získať prácu, zabezpečiť príjem na založenie rodiny a pre svoju kariéru. Reálna nezamestnanosť je 27 %, čo je o 10 % viac ako v čase svetovej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia," oponuje poslanec HZDS-ĽS Vojtech Tkáč. Kým J. Krumpolec hovorí, že boli prijaté určité zásadné reformné kroky, ktoré sa ešte v konkrétnom vplyve na občanov neprejavili, V. Tkáč tvrdí, že súčasnej vláde vôbec chýba akýkoľvek reformný potenciál a žiadne reformy sa podľa neho neuskutočnili.

Len vlani odišlo podľa oficiálnych štatistík zo Slovenska 1 011 ľudí. Ich počet je však mnohonásobne vyšší, pretože nie všetci sa odhlásili z trvalého pobytu. Najviac ľudí odchádza do Česka, takmer polovica všetkých emigrantov. Dôvod je jednoduchý - príbuzný jazyk, nadštandardné vzťahy oboch krajín, bezproblémové získanie zamestnania. Len za minulý rok odišlo napríklad do Kanady približne 700 Slovákov.

Markiza.sk

obsah | Slovenská republika