Slováci do Kanady možno už bez víz

Do Bratislavy pricestovala kanadská delegácia, ktorá má so slovenskými predstaviteľmi prediskutovať vízovú politiku. Informoval o tom Dušan Pastorek z Kancelárie Kanadského veľvyslanectva v Slovenskej republike (SR).

Kanada si uvedomuje význam vízovej problematiky pre Slovenskú republiku a teší sa na deň, keď slovenskí občania nebudú vízum na cestu do Kanady potrebovať, napísal Pastorek.

Kanada priebežne monitoruje situáciu, aby mohla rozhodnúť, či môže vízovú povinnosť pre Slovákov zrušiť. Začiatkom roku 2007, ak to ešte bude nutné, znova komplexne preskúma vízovú politiku voči SR.

Slovenská republika sa má stať do konca roku 2007 plnoprávnym členom Schengenského systému, čo Kanada pri posudzovaní vízovej politiky zoberie do úvahy, informoval Pastorek.

Kanada uplatňuje vízovú povinnosť voči občanom 144 krajín sveta. Kanadská vízová politika vychádza z posudzovania možných rizík a prínosov občanov jednotlivých krajín pre kanadskú spoločnosť.

Kanada a SR pracujú na príprave Zmluvy o pohybe mladých ľudí, ktorá už platí v rôznych podobách v 12 západoeurópskych krajinách. Mladým ľuďom z Kanady a SR umožní zdokonaliť sa v partnerskej krajine v jazyku, vzdelávať sa a legálne pracovať.

Zjednodušenie administratívnych prekážok pre pohyb mladých ľudí je jednou z hlavných priorít súčasnej kanadskej zahraničnej politiky.

SITA

obsah | Slovenská republika