Z Jordánska sa vrátili slovenskí školitelia irackých policajtov

Po šiestich mesiacoch pôsobenia v jordánskom Amáne sa dnes vrátili na Slovensko policajti Peter Majchrák a Roman Gajdošek. Pôsobili v Jordánskom policajnom stredisku ako inštruktori odbornej a všeobecnej policajnej prípravy v rámci Medzinárodného projektu pre obnovu Iraku "Iracká sloboda", ktorý vedú Spojené štáty americké a Veľká Británia. Slovenská republika sa na tomto projekte zúčastňuje od februára 2004.

Počas tohto obdobia prešlo osemtýždňovým kurzom takmer päťtisíc budúcich irackých policajtov. Tých vyučujú okrem praktickej policajnej prípravy aj základy kriminalistiky, trestného práva, ale i ľudské práva.

Slovenskí policajní inštruktori sa podieľali na príprave výcviku nového výkonného irackého policajného personálu. Od februára 2005 sa počet slovenských inštruktorov zvýšil z pôvodných dvoch na štyroch policajtov.

Slovenskí policajti po návrate zhodnotili misiu ako veľmi náročnú. "Museli preukázať nielen pochopenie pre spôsob myslenia a uvažovania vlastný arabskému svetu, ale dôležité bolo aj vyrovnať sa s každodenným kolobehom zavedeným vo výcvikovom centre. Inštruktori sa snažili vštepovať irackým policajtom myšlienku, že policajti sú tí, ktorí zákony a právo presadzujú a nie porušujú, a že o vine a treste musí rozhodovať súd," uviedla pre TASR Marta Bujňáková z tlačového oddelenia Prezídia policajného zboru.

Oboch našich policajtov - inštruktorov po ich návrate prijal vedúci oddelenia policajných pridelencov a mierových misií Prezídia PZ Jozef Bíž, ktorý sa im poďakoval za dôstojnú reprezentáciu Slovenska.

Slovenská republika má pripravených celkom 51 policajtov, ktorí môžu rovnocenne s inými policajnými zbormi plniť mierové misie, doplnila Bujňáková.

(rch, per), SME

obsah | Slovenská republika