Na Slovensku sa stretli majitelia škodoviek

Až 3 516 kilometrov musel prekonať majiteľ škodovky zo Španielska, aby sa mohol zúčastniť vo Vysokých Tatrách na 42. ročníku medzinárodného zrazu majiteľov a fanúšikov vozidiel Škoda pod názvom Škoda Tour 2005, ktorý sa dnes končí.

Na zraz do Vysokých Tatier prišlo 142 posádok z jedenástich krajín celej Európy. Najviac posádok prišlo z Nemecka a Dánska, kde je o škodovky stále veľký záujem. Naopak len minimum posádok prišlo z Českej republiky a Slovenska. Prezident Autoklubu Slovenskej republiky Štefan Mihálik to pripisuje málo rozvinutému klubizmu a klubovému životu na Slovensku vo všeobecnosti a hlavne finančnej náročnosti podujatia, každý účastník si týždňový pobyt musí hradiť sám.

Škoda Tour sa konal na Slovensku po prvýkrát od rozdelenia Československa. Predtým sa zrazy škodovkárov konali vo Vrátnej doline v rokoch 1971, 1973 a 1974. Majitelia škodoviek prišli do Vysokých Tatier na najrôznejších typoch, od najstarších až po najnovšie Octavie a Fabie. K zaujímavým kusom na 42. ročníku Škoda Tour patrila Škoda Rapid v úprave kabriolet, na ktorej prišiel majiteľ z Nórska. Súčasťou zrazu boli rôzne súťaže, orientačné preteky či poznávacie výlety do okolia Vysokých Tatier.

Podujatie Škoda Tour sa každý rok koná v inej krajine. Podľa pravidiel sa každý tretí rok podujatie koná v Českej republike. Minulého roku sa zraz konal v Dánsku a preto 43. ročník Škoda Tour sa na budúci rok uskutoční v zakladateľskej krajine.

Rok 2005 je významným rokom aj pre automobilku Škoda Mladá Boleslav, ktorá si tohto roku pripomína 100 rokov výroby automobilov.

(mp)

obsah | Slovenská republika