Šimkov hlas rozhodol, že Mojžiš zostáva v kresle

Vláda pre jeden chýbajúci hlas neodvolala Jána Mojžiša z funkcie riaditeľa Národného bezpečnostného úradu. Rozhodujúcim sa ukázalo byť hlasovanie ministra obrany Ivana Šimka (SDKÚ), ktorý sa zdržal, informoval priamo z vlády redaktor Pravdy Martin Jaroš.

Premiér Dzurinda pritom pred rokovaním vlády získal významnú posilu pri odvolávaní šéfa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša. Predsedníctvo strany ANO zaviazalo svojich ministrov, aby podporili odvolanie Mojžiša.

Strana maďarskej koalície pred zasadnutím vlády uviedla, že nepodporí Mojžišovo odvolanie, jej ministri sa vo vláde zdržia hlasovania.

Výhrady má SMK aj k obsadeniu postu riaditeľa NBÚ súčasným štátnym tajomníkom ministerstva vnútra Martinom Padom, ktorého navrhuje namiesto Mojžiša SDKÚ. "Myslíme si, že v koaličnej vláde nie je dobré, ak jedna politická strana chce obsadiť všetky posty. SDKÚ chce prezidenta, komisára, šéfa SIS aj NBÚ," povedal vicepremiér Pál Csáky. Ako dodal, argumenty SDKÚ, prečo chce zmeny vo vedení NBÚ, jeho stranu nepresvedčili. "Aj keď deklarovaná strata dôvery zo strany premiéra je vážna vec," zdôraznil.

Premiér Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že sa bude naďalej snažiť o odvolanie Jána Mojžiša, ktorého zotrvanie na čele NBÚ považuje za neudržateľné.

"Budem podnikať kroky, aby ďalšie hlasovanie bolo úspešné," vyhlásil dnes po tom, ako kabinet nepodporil jeho návrh na odvolanie Mojžiša.

Schuster odvolá Šimka v utorok z funkcie MO

Prezident SR Rudolf Schuster v utorok odvolá Ivana Šimka z funkcie ministra obrany. Dnes to potvrdil jeho hovorca Ján Füle.

O Šimkovom odvolaní rozhodlo v stredu prezídium SDKÚ na návrh predsedu strany a premiéra Mikuláša Dzurindu. Dôvodom tohto kroku bolo Šimkovo hlasovanie vo vláde, keď nepodporil Dzurindov návrh na odvolanie Jána Mojžiša z funkcie riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Týmto krokom stratil Šimko premiérovu dôveru.

Otázku kandidáta na nového ministra označil Dzurinda za predčasnú. Podľa vysokopostaveného politika z SDKÚ, ktorý si neželal byť menovaný, by mal Šimka v kresle vystriedať poslanec za SDKÚ Pavol Kubovič. K tejto informácii sa Kubovič odmietol vyjadriť.

(pi), PRAVDA

obsah | Slovenská republika