Vznikla nová strana

Pod názvom Sociálnodemokratická alternatíva (SDA) vznikla nová politická strana. Jej vznik dnes ohlásil člen jej prípravného výboru, predseda zahraničného výboru parlamentu Peter Weiss. Spoluzakladateľmi politického subjektu sú okrem Weissa aj poslankyňa Brigita Schmögnerová a riaditeľka Medzinárodného strediska pre štúdium rodiny a predsedníčka Fóra pre deti a rodinu riadeného Radou Európy Erika Kvapilová. Ambíciou zakladateľov strany je získať v čo najkratšom čase dostatočnú podporu obyvateľov na to, aby sa mohla SDA úspešne zúčastniť na jesenných parlamentných voľbách. "Šancu máme, nielen ja, ale celá skupina ľudí. Nemôže to byť postavené iba na jednom človeku," vyhlásil dnes pred novinármi Weiss a dodal, že naopak "Strana demokratickej ľavice, v podobe v akej je, ustavičnými zmenami stanovísk, v hlbokej kríze dôveryhodnosti, nemá šancu dostať sa do parlamentu".

Weiss a Schmögnerová opustili rady Strany demokratickej ľavice (SDĽ) 31. januára, keď zároveň vystúpili z jej poslaneckého klubu v Národnej rade SR. Bola to reakcia na odvolanie Brigity Schmögnerovej z postu ministerky financií. Následne rokovali s vedením Sociálnodemokratickej strany Slovenska (SDSS) o ich prípadnom vstupe do tohto subjektu. Nakoniec sa však rozhodli založiť novú politickú stranu. SDA je podľa Weissa založená na ľuďoch, ktorí pôsobili v SDĽ ako členovia iniciatívy moderná európska socialistická strana, ľuďoch, ktorí neboli v politike. V rámci prípravných skupín pôsobia členovia Sociálnodemokratickej strany Slovenska a sú otvorení pre ľudí zo Strany občianskeho porozumenia. Nemyslí si, že cesta k "vytvoreniu novej kvality" vedie cez mechanické spájanie jestvujúcich subjektov. Ustanovujúci snem SDA sa uskutoční v polovici apríla. Nový politický subjekt chce dať prípravný výbor zaregistrovať na Ministerstve vnútra v budúcom týždni.

SDA bude štandardným, jasne vyprofilovaným politickým subjektom sociálnodemokratického typu, ktorý podľa Weissa na Slovensku chýba. Základné programové ciele vychádzajú z osvedčených hodnôt slobody, demokracie, sociálnej spravodlivosti a solidarity, cítia sa byť stranou politicky a ideologicky príbuznou stranám práce, sociálnodemokratickým a socialistickým stranám pôsobiacim v Socialistickej internacionále a Strane európskych socialistov. Hlavnou prioritou SDA bude podieľať sa na modernizácii Slovenska.

(r)

obsah | Slovenská republika