Prezident Schuster odchádza do dôchodku

Zajtra sa Rudolf Schuster naposledy zobudí ako prezident, popoludní sa už stane dôchodcom. Slovensko tak bude mať po Michalovi Kováčovi ďalšieho exprezidenta.

Ešte dnes začne Schuster svoj posledný deň v úrade takmer rovnako ako ten prvý pred piatimi rokmi. Položením vencov si uctí pamiatku troch slovenských osobností - M. R. Štefánika, Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Bratislave. Večer sa ešte prihovorí občanom v STV.

Politici sa k pôsobeniu prezidenta už vyjadrujú skôr diplomaticky, viacerí sa zhodli na jeho prínose pri začleňovaní Slovenska do Európskej únie a NATO.

"Ústavu si treba ctiť a aj každého, kto nesie nejakú právomoc, ktorá z nej vyplýva," povedal podpredseda KDH Pavol Minárik. Podľa neho Schuster nikdy neurobil nič, čo by bolo v rozpore s funkciou prezidenta. Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda pri rozlúčke s prezidentom minulosť nechcel spomínať. "Už ten koniec azda nepokazím," poznamenal.

Poslanec SMK Miklós Duray bol kritickejší. "Moje očakávania nesplnil." O vzťahu Schustera k menšinám Duray poznamenal, že "nebol negatívny, ale ani pozitívny". Podpredseda ANO Jirko Malchárek povedal, že liberáli nevnímali pozitívne najmä posledné dva roky, pretože prezident vracaním zákonom komplikoval prijímanie reforiem. "Svoju funkciu politizoval v prospech ďalšej voľby, no občania túto jeho nadprácu vyhodnotili tak, že ho nezvolili," povedal Malchárek.

Poslanec komunistov Karol Ondriáš si myslí, že Schuster prezidentoval v ťažkom období, keď ako ľavicový politik musel spolupracovať s krajne pravicovou vládou.

Šéf Smeru Robert Fico ocenil silné sociálne cítenie prezidenta. "Jeho pôsobenie v zahraničnej politike nebolo nikdy ani médiami, ani vládou Mikuláša Dzurindu docenené, hoci podľa mňa v nej urobil pre Slovensko možno viac ako celá vláda," myslí si Fico.

Podpredseda HZDS Sergej Kozlík hovorí, že prezident upútal verejnosť niekoľkými "možno trochu teatrálnymi" akciami, ako bol napríklad výlet do Brazílie. Ocenil jeho prínos v zahraničnej politike, ale myslí si, že sa bude pamätať na Schusterov "zatrpknutý koniec". Podľa Kozlíka prezident si ho pokazil tým, že opäť kandidoval.

Schuster v číslach

* vrátil 103 zákonov späť do parlamentu,

* referendum vyhlásil 3-krát,

* uskutočnil 490 výjazdov po Slovensku,

* do zahraničia vycestoval 109-krát,

* na Slovensko pricestovalo 40 hláv štátov,

* vymenoval 26 členov vlád, odvolal 10,

* vymenovací dekrét si prevzalo 43 rektorov a 540 profesorov,

* udelil 72 milostí, neudelil 2 489,

* amnestiu vyhlásil 2-krát, pri nástupe do funkcie a pri príležitosti končiaceho sa jubilejného roka 2000.

(sp)

obsah | Slovenská republika