Ministerka financií odchádza

Brigita Schmögnerová odstúpila z postu ministerky financií. Oznámila to 23. januára. Funkciu chce zložiť v pondelok do rúk prezidenta SR Rudolfa Schustera. Reagovala tak na dramatický vývoj, keď jej materská Strana demokratickej ľavice (SDĽ) rozhodla o jej odvolaní, premiér Mikuláš Dzurinda z pravicovej Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) ju však odvolať odmietol so zdôvodnením, že vykonáva veľmi dobrú prácu. Podľa vedenia SDĽ však nenapĺňa program tejto ľavicove strany, potácajúcej sa po úspešných rokoch pod hranicou zvoliteľnosti. Odvolanie Schmögnerovej je zrejme dôsledkom porážky proreformného krídla v SDĽ na čele s Petrom Weissom na nedávnom zjazde strany. Tam sa stal predsedom minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš, podporovaný radikálnejším a ľavicovejším krídlom, aj predsedom parlamentu a dovtedajším predsedom strany Jozefom Migašom. Postup premiéra vyústil v to, že SDĽ sa odmietla naďalej podieľať na koaličných rokovaniach a dokonca pohrozila odchodom z vlády.

"Nechcem byť zámienkou pre oslabenie vládnej koalície," vyhlásila ministerka pred novinármi. "Je evidentné, že byť ministrom financií bez podpory vlastnej politickej strany jednoducho nie je možné," dodala. Vracia sa k práci poslankyne a údajne uvažuje aj o ponukách zo zahraničia.

Dôvody na odvolanie boli podľa Koncoša politické i odborné, pretože opatrenia prijímané ministerstvom financií mali negatívny dopad na ľudí práce a tých, ktorí trpia hladom. Schmögnerová to odmieta s tým, že plnila programové vyhlásenie vlády a v prípade kritizovaných majetkových priznaní len realizovala zákon odhlasovaný väčšinou poslancov vládnej koalície. Problém je v tom, že aj ľudia, nevlastniaci žiadny majetok, musia dať o tomto stave vyhlásenie.

V pondelok Republikový výbor SDĽ tajným hlasovaním nominoval na Schmögnerovej post vedúceho oddelenia národohospodárskych a menových štúdií Národnej banky Slovenska Františka Hajnoviča. Druhým uchádzačom o nomináciu bol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Magvaši.

Jozef Hajnovič pracuje vod roku 1994 v Národnej banke Slovenska. Okrem prípravy analýz a ďalších podkladov pre banku, sa podieľal na vypracovaní stanovísk k materiálom predkladaným slovenskej vláde a zaoberal sa predovšetkým otázkou verejných financií, medzinárodnej integrácie a sociálnej reformy. Na najrôznejších výskumných projektoch pracoval i v zahraničí. Skúsenosti zbieral napríklad v Nemecku, Rakúsku a v Spojených štátoch. Niekoľkokrát bol i na krátkych stážach v Medzinárodnom menovom fonde (MMS) a v národných bankách vo Veľkej Británii, Švajčiarsku a Nemecku. Členom SDĽ, kde sa podieľal na vytvorení koncepčného materiálu "Hospodárska politika SDĽ", je od jeho založenia v roku 1991. Milan Hajnovič, narodený 7. júla 1949, vyštudoval Matematicko-fyzikálnu fakultu Univerzity Karlovej v Prahe, promoval v roku 1972. V rokoch 1967 až 1969 študoval matematicko-fyzikálne disciplíny na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Do roku 1994 pracoval viac ako 20 rokov v oblasti makroekonomických analýz a prognóz v slovenskom Inštitúte informatiky a štatistiky (Infostat), kde sa okrem iného zaoberal problémami analýz sociálnych situácií domácnosti.

Premiér Mikuláš Dzurinda po abdikácii ministerky ocenil jej krok a vyslovil porozumenie jej politickým dôvodom. Poďakoval jej za vykonanú prácu a zdôraznil, že SR vo svojich integračných ambíciách dosiahla výrazné úspechy aj vďaka práci rezortu, ktorý riadila Schmögnerová. Tá sa v roku 2000, počas rokovania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky v Prahe, stala aj laureátkou prestížnej výročnej ceny pre najlepšieho ministra financií, udeľovanej periodikom Euromoney Istitutional Investor PLC. Túto cenu vtedy označila slovenská ministerka za cenu za odvahu, pretože musela urobiť mnoho nepopulárnych opatrení, ktorými ozdravovala štátne financie, zdedené vo veľmi zlom stave od kabinetu Vladimíra Mečiara. Teraz sa ukázalo, že mala v hodnotení ceny pravdu, že naozaj riskovala kreslo a napokon oň aj prišla. Prácu Brigity Schmögnerovej vysoko ocenil aj americký veľvyslanec na Slovensku Wieser, podľa ktorého ju uznával celý svet. Pavel Koncoš odmietol, že by výmena na poste ministra financií bola úkrokom strany doľava, prípadne k spolupráci s Mečiarovým HZDS.

Analytik ING Bank Ján Tóth si myslí, že z hľadiska zahraničia a integračných ambícií Slovenska je podstatne významnejšie, ako bude prebiehať privatizácia SPP, než či sa zmení minister financií, ale "z makroekonomického hľadiska sa zdá výmena na poste ministra financií zbytočnou komplikáciou".

(vs)

obsah | Slovenská republika