SR bude pripravená na Schengen v roku 2006

Oboznámiť sa s aktuálnou situáciou na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici bolo cieľom pondelkového pracovného výjazdu predsedu vlády Mikuláša Dzurindu vo Vyšnom Nemeckom.

"Nikdy nebolo tak, aby sme nemohli zdokonaliť ktorúkoľvek ľudskú činnosť. Ale myslím si, že základné úlohy si polícia a naše inštitúcie v tomto smere plnia," uviedol premiér počas krátkeho brífingu. Poznamenal, že od Slovenska sa očakáva, že urobí pre bezpečnosť viac a že bude platnou súčasťou Európskej únie po všetkých stránkach vrátane náležitej ochrany budúcej vonkajšej hranice únie.

Európa podľa premiéra od Slovenska očakáva kvalitnú migračnú a azylovú politiku. Slovensko-ukrajinská hranica bude náležite pripravená tak, aby Slovenská republika mohla vstúpiť do schengenského priestoru. Dzurinda dodal, že do roku 2006 je preto potrebné zvládnuť viaceré úlohy.

"Povinnosti, ktoré sa od nás očakávajú už od soboty 1. mája a potom aj z pohľadu dobrej pripravenosti na vstup do schengenského priestoru si plníme a budeme plniť," konštatoval Dzurinda.

Doplnil, že v stredu vláda SR prerokuje implementačnú stratégiu ako využiť 54 miliónov eur zo schengenského prechodného fondu, ktoré SR vynegociovala. V priebehu troch rokov ich môže SR využiť na fyzickú a technickú ochranu východnej hranice. Spomínaný objem financií sa bude môcť čerpať už na jeseň tohto roku.

(r)

obsah | Slovenská republika