SAV sa podieľa na vesmírnom projekte

Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied sa v rámci vesmírneho projektu Deep Impact, ktorý realizujú Spojené štáty americké, zúčastňuje na výskume periodickej kométy Tempel 1.

Ambiciózny program úspešne vyvrcholil 4. júla 2005, keď 370-kilogramový medený projektil narazil na jadro kométy. Vedci a výskumníci všetko sledovali s najväčšími ďalekohľadmi na Havajských ostrovoch. Na projekte Deep Impact sa zúčastnila aj mladá astronómka z Astronomického ústavu Jana Pittichová.

Riaditeľ ústavu Ján Svoreň uviedol, že uvedený projekt umožňuje hlbšie študovať vnútorné vrstvy jadra kométy a fyziku vzniku kráterov na planétach a telesách slnečnej sústavy. Výskum komét je veľmi dôležitý, pretože tieto telesá reprezentujú najprimitívnejšiu látku dostupnú z doby vzniku Slnečnej sústavy, konštatoval.

V Observatóriu Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied na Skalnatom plese venujú pozornosť výskumu asteroidov (malých, neaktívnych telies), ktoré sa pohybujú v blízkosti dráhy Zeme. Získavajú nové informácie o ich fyzikálnych vlastnostiach a sledujú ich približovanie sa k Zemi. Na tomto významnom pracovisku ústavu bola už v minulých desaťročiach vytvorená séria hviezdnych atlasov, objavili tam osemnásť komét a získali ďalšie významné poznatky.

O spoluprácu s Astronomickým ústavom prejavili záujem mnohé popredné zahraničné pracoviská. V súčasnosti spolupracuje s univerzitami a akademickými inštitúciami v 21 krajinách, napríklad v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Českej republike, Spojených štátoch, Japonsku a ďalších, konštatoval Svoreň.

TASR

obsah | Slovenská republika