Julo Satinský sa znova vrátil na Dunajskú ulicu

Na Dunajskej ulici odhalili v nedeľu sochu humoristu, dramatika, prozaika, fejtonistu, autora literatúry pre deti a herca Júliusa Satinského. Na slávnostnom odhalení sochy Jula Satinského sa zúčastnili viaceré osobnosti spoločenského a politického života, medzi ktorými nechýbali kolegovia z divadla Stano Dančiak, Eva Krížiková, Magda Vášáryová, ale ani Béla Bugár, Iveta Radičová či Pavol Hamel.

"Na našej ulici je sloboda" je jeden zo známych výrokov dlhoročného obyvateľa Dunajskej ulice Júliusa Satinského, ktorý sa v troch jazykoch starej Bratislavy - slovenčine, nemčine a maďarčine - objavil aj na tabuli pod sochou. Práve tieto slová majú Bratislavčanom pripomínať ich obľúbeného rodáka.

V poslednú septembrovú nedeľu o štvrtej popoludní sochu Jula Satinského slávnostne odhalil Milan Lasica, ktorý po jeho boku strávil na javisku i mimo neho viac než štyridsať tvorivých rokov. Lasica v rozhovore pre médiá povedal, že socha Jula, ktorý ukazuje prstom na veľké ucho na stene a druhú ruku ma priloženú k vlastnému uchu, ho vystihuje. "Boli to jeho gestá," usmial sa Lasica, ktorý je rád, že ho bude môcť takto v meste stretávať na prechádzkach.

Akademický sochár Svetozár Ilavský nazval svoje dielo "Július Satinský načúva zvukom Dunajskej ulice". Pracoval na ňom dva roky.

Súčasťou podujatia bolo aj malé pohostenie pre všetkých okoloidúcich, pre ktorých hrala v duchu starých čias skupina Funny Fellows.

AKTUALNE.SK

obsah | Slovenská republika