Na Slovensku možno bude šaolínsky kláštor

Založenie šaolinského kláštora aj na Slovensku zvažuje liečiteľ a majster kung-fu Shi DeLon. Záleží to však od záujmu ľudí o štúdium tradičných čínskych umení.

V Bratislave, Piešťanoch, Banskej Bystrici a Rimavskej Sobote má už takmer 80 žiakov, ktorí sa pravidelne venujú umeniu shifu.

Na Slovensko, kde prišiel Shi DeLon prvýkrát pred šiestimi rokmi, sa shifu opäť vrátilo v tomto roku. Každý mesiac od mája jeden zo šaolinskych mníchov vyučuje toto čínske umenie v spomínaných mestách. Shi DeLon je reprezentant šaolínskeho kláštora, jedného z najstarších a asi aj najznámejších centier čínskeho bojového umenia. Tisícročia v ňom žijú generácie mníchov, zachovávajúcich a rozvíjajúcich poklady starej Číny.

Majster začínal s kung-fu ako malý chlapec. V roku 1980 vstúpil do šaolínskeho kláštora, kde sa dodnes venuje štúdiu bojovej a zdravotnej stránke tradičných čínskych umení. Pôsobil aj ako choreograf a dablér bojových scén honkongských akčných filmov. V roku 1999 slávil úspech v Londýne, kde otvoril prvý šaolínsky budhistický kláštor v Európe. Dnes je i poradcom pre výskum na čínskej Shang Dong University. Na Slovensku pri natáčaní filmu Dračie srdce II. na Oravskom zámku bol nielen choreografom, ale aj dablérom bojových scén.

So Shi DeLonom sa môžu záujemcovia stretnúť v Banskej Bystrici 29. a 30. novembra, kde zavíta prvýkrát.

TASR

obsah | Slovenská republika