Pred 15 rokmi odtiahli Rusi

Pred pätnástimi rokmi - 27. júna 1991 - opustil územie vtedajšieho Československa posledný vojak okupačnej sovietskej armády. Bol ním veliteľ strednej skupiny vojsk Eduard Vorobiov. Na letisku sa s ním lúčil Michael Kocáb, ktorý absolvoval stovky hodín rokovaní so sovietskym vedením. "Bolo to najväčšie víťazstvo v mojom živote," povedal s odstupom času.

Vedenie krajiny bolo v roku 1968 krátko po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa prinútené podpísať so ZSSR zmluvu o dočasnom pobyte jeho vojsk na našom území. "Dočasný pobyt" trval 23 rokov.

Okupácia si vyžiadala 290 životov Čechov a Slovákov, 577 ľudí bolo ťažko zranených. Počet mŕtvych sovietskych vojakov nie je známy. Len pri jedinej tragédii v Bohodusove ich v januári 1991 pri výbuchu munície zomrelo 17. V poslednom štádiu tu bolo 75-tisíc vojakov, 1220 tankov, 2505 obrnených transportérov.

Nezodpovedanou otázkou zostáva, koľko sovietskych vojakov sa tu vystriedalo. Historik Eduard Stehlík nevylučuje, že ich bolo viac ako milión.

Na základe dostupných informácií je presvedčený, že na našom území skladovali aj atómové zbrane.

(sen, rp), SME

obsah | Slovenská republika