Na Slovensku sa rozhoduje najťažšie na svete

"Na Slovensku sa nám hralo dobre, bol to príjemný návrat k príbuzným a kamarátom. Škoda, že rozhodcovia výkonnostne nestíhali. A ľudia na štadiónoch súperov nám takisto nemuseli tak sprosto nadávať," zhodovali sa hráči NHL, ktorí počas výluky NHL strávili minulú sezónu v slovenskej extralige. Viacerí boli rozhodnutí, že v prípade, ak by nepokračovala NHL ani v ďalšej sezóne, na Slovensku by už neostali. Hlavne pre rozhodcov.

"Nikde v Európe sa rozhodcom nepíska tak ťažko ako na Slovensku. Najhoršie sú výčiny divákov, vulgárne prejavy, hádzanie predmetov na ľad," smutne tvrdí medzinárodný hokejový rozhodca Peter Jonák.

Rozhodcovia určite neboli bezchybní. Mali však smolu, že ich hlasy na vysvetlenie či obranu ostávali v hlbokej defenzíve v porovnaní s často medializovanými kritickými výrokmi Demitru, Šatana, Hossu. Ich autorita je neporovnateľne silnejšia, ide o uznávané športové ikony.

Komisia rozhodcov i šéf Pro Hokeja Vladimír Paštinský mala prirodzené sklony stavovsky obhajovať mužov v pruhovanom.

Každý má svoju pravdu. Rozpor bol daný špecifickosťou lockoutovej sezóny, v ktorej vznikol nezvyčajný rozdiel medzi výkonnosťou špičkových hviezd NHL a slovenským extraligovým štandardom.

Hráči mali pravdu v tom, že rozhodcovia im často nedovolili uplatniť svoju prevahu a netrestali ich nečistú elimináciu (najmä držanie, hákovanie) na druhej strane boli extrémne úzkostliví, chýbal im cit pre plynulú hru. Rozhodcovia majú skúsenosti, že glorifikované hviezdy NHL boli neraz háklivé, precitlivené, mali sklony diskutovať o tom, čo si v zámorí nedovoľovali. Svojim spôsobom ich na to oprávňoval fakt, že domov prišli rozdávať ľuďom radosť prakticky zadarmo, vrátiť rodným klubom to, čo do nich v mladosti investovali.

V podvedomí u nich fungovalo očakávanie, že musia neustále potvrdzovať svoju výnimočnosť. Keď ich náhodou neznámy mladík pripravil o puk, v chvíľkovej frustrácii nesprávne reagovali a vŕšili sa apelom na rozhodcu.

Vo Švajčiarsku existuje trojica profesionálnych rozhodcov, ktorí majú plat 10-tisíc švajč. frankov mesačne. Profesionálnych rozhodcov zavádzajú od budúcej sezóny aj v Česku - trojica Husička, Smeták a Minář bude odmeňovaná sumou 600-tisíc za desať mesiacov.

Všetky uvedené sumy platia len pre hlavných rozhodcov.

Európske ligy očami rozhodcu

Švajčiarsky rozhodca Danny Kurmann po výmennom programe v rámci Medzinárodnej hokejovej federácie vystihol svoje skúsenosti z európskych súťaží.

Slovensko

Technický hokej vo vysokom tempe. Rozhodca sa musí pripraviť na nekorektných až fanatických divákov, ktorí často hádžu predmety na ľad.

Česko

Hrá sa podobne ako na Slovensku, diváci sú v norme, nehádžu.

Nemecko

Veľmi tvrdý až brutálny hokej, nebezpečenstvo zranení.

Švajčiarsko

Podobné ako v Nemecku.

Švédsko, Fínsko

Čistý, rýchly a tvrdý hokej. Veľmi dobrá spolupráca hráčov s rozhodcami.

Rusko

Hrá sa korčuliarsky najrýchlejšia súťaž v Európe, najvyššia početnosť faulov hokejkou. Zlá komunikácia s boxom trestomeračov - neovládajú angličtinu.

SME

obsah | Slovenská republika