Občianski aktivisti tvrdia, že na východe SR sterilizujú Rómky

Rómske ženy sú v štátnych nemocniciach na východnom Slovensku násilne nútené podrobiť sa sterilizácii alebo sú násilne sterilizované. Tvrdia to autori správy Telo a Duša: Násilné sterilizácie a ďalšie útoky na reprodukčnú slobodu Rómov na Slovensku, ktorú vydalo Centrum pre reprodukčné práva a Poradňa pre občianske a ľudské práva v spolupráci s Inou Zoon.

Organizácie vychádzajú z 30 podrobných rozhovorov s Rómkami zo 40 osád na východnom Slovensku. Počas vlaňajšieho výskumu oslovili autori správy okrem rómskych i nerómske ženy, pôrodníkov, gynekológov, vedúcich pracovníkov nemocníc a predstaviteľov štátnych úradov.

"Máme dokumenty, ktoré dokazujú, že 110 žien bolo násilne sterilizovaných, pričom najnovšia sterilizácia je z augusta 2002," uviedla Barbora Bukovská z Poradne pre občianske a ľudské práva. Konkrétny prípad sa stal 25. apríla 2001 v nemocnici v Gelnici, kde sterilizáciu podpísala neplnoletá žena. Podľa Bukovskej existujú prípady, keď Rómky podpísali sterilizáciu počas pôrodu. Christina Zampas z Centra pre reprodukčné práva tvrdí, že v mnohých prípadoch ženy podpísali sterilizáciu na chirurgickom stole pred cisárskym rezom pod vplyvom anestetík. "Zákony na celom svete stanovujú, že lekár musí pacientovi poskytnúť všetky informácie pred akýmkoľvek zákrokom. Oboznámiť ho s alternatívnymi metódami, napríklad s antikoncepciou, s vedľajšími účinkami a následkami zákroku," konštatovala Ch. Zampas. Podľa nej však podobná prax v prípade rómskych žien chýba. "Sterilizácia na Slovensku trvá od čias komunizmu viac ako 20 rokov," uviedla Ina Zoon.

Okrem vážnych podozrení z násilnej sterilizácie poukazujú autori správy Telo a duša na rasovú segregáciu v nemocniciach na východnom Slovensku, fyzické a verbálne útoky. Problémom je aj odmietnutie poskytnutia zdravotnej dokumentácie. Jedným z práv pacienta ale je aj právo na prístup k takzvanej zdravotnej karte. Autori správy preto podali 26 trestných oznámení za neposkytnutie prístupu k zdravotníckej dokumentácii. Trestné oznámenie za nelegálnu sterilizáciu nepodali. Problém sterilizácií chcú riešiť cez občiansko-súdne konanie.

Správu Telo a duša doručili jej autori poslancom národnej rady z Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a práva žien a Výboru pre zdravotníctvo. Sprostredkovali ju aj ministerstvu zdravotníctva, sekcii ľudských práv, menšín a regionálneho rozvoja, splnomocnenkyni vlády pre rómske komunity Kláre Orgovánovej, verejnému ochrancovi ľudských práv Pavlovi Kandráčovi, rómskym a ženským MVO ako aj MVO pre ľudské práva a predstaviteľom Európskej únie a rady Európy. Vicepremiér Pál Csáky v tejto veci podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Wiersma: Správy o sterilizácii slovenských Rómiek sú šokujúce

Spravodajca Európskeho parlamentu pre Slovensko Jan Marinus Wiersma v utorok dôrazne vyzval slovenské úrady, aby obvinenia týkajúce sa údajnej sterilizácie rómskych žien dôkladne vyšetrili. Ak Slovensko obvinenia nevyšetrí, môže to mať preň negatívne dôsledky počas marcovej diskusie Európskeho parlamentu o prijatí SR do EÚ, varoval holandský europoslanec.

"Obsah správy je veľmi znepokojujúci a šokujúci. Vyzývam slovenskú vládu a úrady, aby sa touto správou dôkladne zaoberali, vyšetrili uvedené fakty a poskytli odpovede. Ak k týmto praktikám (sterilizácii) dochádza, treba ich okamžite zastaviť," povedal Wiersma.

Rozsiahla správa newyorského centra je podľa Wiersmu veľmi dôveryhodná a prináša celý rad konkrétnych svedectiev rómskych žien zo Slovenska, ktoré boli údajne proti ich vôli sterilizované. "Slovenská vláda musí na správu veľmi seriózne reagovať," vyzval europoslanec.

Wiersma dúfa, že slovenské úrady poskytnú dostatočné vysvetlenia k obvineniam. "Ak nie, môže to mať dôsledky pri súhlase Európskeho parlamentu s prijatím Slovenska. Nechcel by som však spájať túto správu so vstupom Slovenska do únie," povedal Wiersma. Dúfa, že do marca, keď bude EP diskutovať o prijatí jednotlivých krajín do EÚ, poskytne slovenská strana výsledky vyšetrovania a všetky dostupné informácie.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika