Rómovia idú do sveta

O odchode Rómov do zahraničia oficiálne starosta košickej mestskej časti Luník IX Ladislav Šaňa nič nevie. Ako povedal pre agentúru SITA, jemu nemusia občania nič hlásiť. Dodal, že ani riaditelia škôl mu neoznámili, že by rodičia odhlasovali deti zo škôl. Pripustil ale, že neoficiálne vie o niekoľkých prípadoch, že Rómovia odišli aj z Luníka IX. Podľa jeho vyjadrenia Rómovia odchádzajú za prácou a pre zlú bytovú situáciu, no o konkrétnych počtoch nemá prehľad.

"Luník IX bol stavaný pre 2 600 obyvateľov a dnes tu žije ešte raz toľko ľudí. V niektorých bytoch žije 30 i 40 ľudí, niektorí bývajú v pivniciach. Niektoré slušnejšie rodiny odmietajú takto bývať, žiť a radšej hľadajú možnosti v zahraničí," povedal Ladislav Šaňa. Podľa jeho mienky však idú zbytočne a budú mať iba problémy.

Rómovia tvrdia, že si chcú ísť hľadať prácu v zahraničí a nie zneužívať systém sociálnych dávok. Uvažujú o tom aj rodiny, ktoré už v minulosti v zahraničí strávili istý čas, majú skúsenosti i kontakty. O odchode uvažuje aj Monika Balogová, ktorá sa stará o päť detí a už s nimi v zahraničí bola. "Bola som v Belgicku dokopy tri roky. Žila som tam normálne a deti chodili do školy. Keď bude možnosť, tak odídem. Mám tam známych Belgičanov, ktorí mi zháňajú robotu. Až mi ju nájdu, tak mi zavolajú," Monika Baloghová.

Zvýšený záujem o prepravu zo Slovenska do Belgicka, Fínska a iných krajín únie zaznamenávajú východoslovenské cestovné kancelárie a agentúry. Najväčšie skupiny sa údajne chystajú odísť z Pavloviec nad Uhom, ale aj iných regiónov východného Slovenska.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika