Nedostatok práce donútil Rómov podnikať

V obci Hrabušice, ktorá je vstupnou bránou do turisticky atraktívnych dolín Slovenského raja, rastú penzióny ako huby po daždi. Nebolo by na tom nič zvláštne, veď obec navštevujú ročne tisícky turistov, ktorí sa potrebujú niekde vyspať. Prevádzkujú ich však miestni Rómovia.

"Do podnikania nás dotlačila bieda. Prácu nezoženiete a z niečoho sa žiť musí," hovorí Eva Kroščenová, ktorá sa pustila do malého podnikania spolu s manželom. Vlani kúpili v dedine neďaleko obecného úradu veľký dom, v banke si zobrali úver a dali sa do jeho prestavby. Čerstvo vymaľovaný a moderne zariadený dom, ktorý stojí vedľa ošarpanej funkcionalistickej vily zo začiatku minulého storočia, bude zatiaľ slúžiť iba ako turistická ubytovňa. V budúcnosti pribudne kuchyňa, letná terasa a v záhrade ihrisko i miesto na posedenie pri krbe, ktorý Kroščenovci tiež plánujú postaviť.

Eva Kroščenová ubytovávala turistov už aj v minulosti. Vo svojom dome na okraji rómskej kolónie. Práve spokojní klienti z Poľska, Českej republiky, ale aj z iných krajín ju presvedčili, že sa oplatí riskovať a postaviť penzión. O turistov sa stará s pomocou najstaršej dcéry, ktorá študuje na vysokej škole v Česku hotelový manažment.

"Ovláda angličtinu, nemčinu aj francúzštinu a cez hlavnú turistickú sezónu mi pomáha ako prevádzkarka," hovorí Eva Kroščenová. "Aj ďalšia dcérka chce ísť do školy a prostredná si zas vybavuje prácu v Británii, aby sa naučila jazyk a tiež nám trochu pomohla utiahnuť splácanie úverov," dodáva veselá štyridsiatnička.

Kroščenovci však nie sú jediní Rómovia, ktorí sa pustili do podnikania v cestovnom ruchu. Podobne sa rozhodli aj niektoré ďalšie rómske rodiny, napríklad Hrušovskí, či Lipovskí. Podnikajú aj Zemanovci, ale po tejto sezóne vraj chcú prestať. Silvia Zemanová uviedla, že s tým nemajú dobré skúsenosti.

Miestnych Rómov v podnikaní podporuje aj tamojší starosta Štefan Labuda. "Je to jedna z ciest, ako znižovať nezamestnanosť, ktorá je najmä medzi tunajšími Rómami veľmi vysoká. Ja však nerozlišujem, či je niekto Róm, alebo nie. Všetko sú to obyvatelia obce a keď chcú urobiť niečo pozitívne, rád im pomôžem," hovorí starosta. Slovenský raj navštívi ročne takmer milión turistov. V špičkovej sezóne v polovici augusta len v Hrabušiciach registrujú 2300 až 2800 turistov za deň. Väčšinou sú to Poliaci, ale tiež Česi, Nemci, alebo Holanďania, ktorí si tu podľa starostu dokonca už kúpili aj niekoľko domov. Starostu záujem zahraničných návštevníkov o kúpu nehnuteľností v okolí Slovenského raja teší. Vidí v tom totiž ďalšiu možnosť zamestnania pre miestnych ľudí. "Tí ľudia tu nebudú bývať po celý rok a niekto sa im o tie domy bude musieť starať," konštatuje Štefan Labuda.

ČTK

obsah | Slovenská republika